Gemeente Barneveld


Barneveld verbetert uitvoering taken bouwen en milieu

Het verlenen van bouw-, milieu- en gebruiksvergunningen en het handhaven van de bouw- en milieuregels behoort tot de kerntaken van de gemeente. Of de gemeente deze zogenoemde VROM-taken goed uitvoert, wordt gecontroleerd door de VROM-Inspectie. De VROM-Inspectie heeft geconstateerd dat de gemeente Barneveld niet alle taken even goed uitvoert. De gemeente heeft nu een verbeterplan opgesteld voor de komende periode. Dit betekent onder andere dat er de komende jaren extra ambtelijke inzet nodig is. Dit is verwerkt in de begroting.

Onderzoek Vrom-Inspectie

Sinds 2003 onderzoekt de Inspectie alle gemeenten om de vier jaar. In de periode september/oktober 2005 is de gemeente Barneveld onderzocht. Naast een algemeen onderzoek naar de verschillende VROM-taken is er specifiek onderzoek gedaan op bedrijventerrein Harselaar, met name gericht op de uitvoering van de milieuregels.

Op 11 juli 2006 heeft de VROM-Inspectie de rapportages van beide onderzoeken uitgebracht. Uit de rapportage van het algemene onderzoek blijkt dat de gemeente Barneveld een aantal taken zonder meer goed uitvoert zoals de gebruiksvergunningen van de brandweer en het toezicht op het bouwen zonder vergunning. Daarnaast stelt de inspectie dat de helft van de taken deels adequaat en een klein deel onvoldoende wordt uitgevoerd. Eén taak vindt de inspectie slecht uitgevoerd en dat is het handhaven van de milieuregelgeving. Uit het nadere onderzoek op Harselaar kwam naar voren dat de uitvoering en handhaving van de milieuregels hier sterk kan worden verbeterd. In de rapporten is een aantal verbeterpunten en aanbevelingen opgenomen.

Verbeterplan gemeente Barneveld

Om de uitvoering van de VROM-taken op een hoger niveau te brengen, heeft de gemeente een verbeterplan opgesteld. Hierover is overleg gevoerd met de VROM-Inspectie. Over het definitieve verbeterplan zal de VROM-Inspectie aan de gemeente apart een reactie uitbrengen. Uit het verbeterplan blijkt dat wanneer alle taken moeten worden uitgevoerd op het door de inspectie omschreven adequate niveau, er een uitbreiding van ruim 13 ambtenaren noodzakelijk is.

Het college onderschrijft de noodzaak om de uitvoering van de VROM-taken te verbeteren en wil zo goed mogelijk aan de eisen gaan voldoen. Maar mede gelet op de begrotingssituatie van de gemeente, vindt het college het niet verantwoord om nu in te zetten op het volledig realiseren van deze extra ambtenaren. De komende jaren zal er echter wel worden ingezet op een belangrijke uitbreiding met circa 7 plaatsen, waardoor de meest essentiële verbeteringen gerealiseerd kunnen worden.

Prioriteiten

Er zal de komende tijd vooral prioriteit worden gegeven aan het verbeteren van het toezicht tijdens de bouw en aan het toetsen van bouwaanvragen aan de bouwtechnische regels van het Bouwbesluit. Door deze keuze is het voorlopig niet mogelijk het toezicht op het naleven van voorwaarden uit de sloopvergunningen te verbeteren. Dit toezicht zal daardoor noodgedwongen steekproefsgewijs plaatsvinden. Daarnaast zal er meer personele ruimte komen voor het verlenen van milieuvergunningen en de handhaving van de milieuregels, waarbij de nadruk vooral gelegd zal worden op de handhaving.

Hoe verder?

Door de gemeente zal gedurende een periode van een jaar per kwartaal aan de VROM-Inspectie worden gerapporteerd over de voortgang van de uitvoering van het verbeterplan. Afhankelijk van de door de gemeente geboekte vooruitgang zal de periode van nazorg van een jaar worden afgesloten met een beperkt inspectie-onderzoek of met het maken van nieuwe afspraken.

Barneveld, 4 oktober 2006 Mutatiedatum 04/10/2006