Gemeente Zoetermeer

Openingstijden beter afgestemd op werk en zorgtaken

Zoetermeer voert een effectief beleid bij het verruimen van openingstijden in de stad. Dat blijkt uit het project Dagindeling wérkt in Zoetermeer!, waarmee het afgelopen jaar in kaart is gebracht wat door de inwoners van Zoetermeer gewenste openingstijden van voorzieningen zijn. De gemeente heeft samen met diverse instellingen en bedrijven gewerkt aan het afstemmen van openingstijden op werktijden. Het project heeft bijgedragen aan verandering van de openingstijden bij een aantal voorzieningen. Ook binnen de gemeentelijke organisatie. Zo zijn de openingstijden van de publieksbalies in het Stadhuis verruimd onder andere op de koopavond op vrijdag, en is het zelfbrengdepot op zaterdag langer open.

Het verhogen van de arbeidsparticipatie door het vergemakkelijken van de combinatie van arbeid en zorg is het uitgangspunt. Bij zorg wordt in eerste instantie gedacht aan zorg voor anderen: zorg voor kinderen en mantelzorg. Daarnaast heeft iedere werkende ook een zorgtaak voor zichzelf. Onderwerp van het project in Zoetermeer was het vergemakkelijken van de combinatie van arbeid en zorg, door het afstemmen van openingstijden van instellingen en bedrijven op werktijden. Het project heeft geresulteerd in aanbevelingen voor aanpassingen van openingstijden van gemeentelijke en overige instellingen.

Het vergemakkelijken van de combinatie van arbeid en zorg staat in de belangstelling omdat de arbeidsdeelname in de loop der tijd behoorlijk is toegenomen. Dit komt met name voor rekening van vrouwen. Sinds het midden van de jaren tachtig was het beleid gericht op het vergroten van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Tegenwoordig is daar een andere doelstelling bijgekomen: het op peil houden van de omvang van de beroepsbevolking. De komende decennia zullen er namelijk jaarlijks meer mensen met pensioen gaan dan zich melden als nieuwkomer op de arbeidsmarkt.

De combinatie van arbeid en zorg kan niet alleen worden verbeterd door het afstemmen van openingstijden op werktijden, maar ook door het aanpassen van werktijden, de locatie en bereikbaarheid van voorzieningen, en ICT-oplossingen. De gemeente Zoetermeer heeft een webloket dat het digitaal raadplegen van informatie en het digitaal verkrijgen van bepaalde producten mogelijk maakt.