Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Den Haag, 4 oktober 2006 Stadhoudersplantsoen 12 Postbus 29739 2502 LS Den Haag Tel. 070 - 370 87 08 Fax 070 - 370 84 44 E-mail info@hpa.agro.nl


Voorstel Commissie Teeltaangelegenheden aan HPA-bestuur: Heffingen 2007 akkerbouwsector niet omhoog

De heffingen voor de telers van akkerbouwgewassen en voor de aardappelhandel en de -verwerkende industrie van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) kunnen in 2007 nagenoeg allemaal gelijk blijven. Er is een uitzondering: de heffing bij de teelt van zetmeelaardappelen. Deze kan naar beneden: van 14 naar 9 per hectare.

Dit wordt vanuit het HPA-secretariaat voorgesteld aan de Commissie Teeltaangelegenheden van het HPA (bestaande uit vertegenwoordigers van de primaire sector).
De adviescommissie stelt op haar beurt op 27 oktober a.s. een advies op richting het bestuur van het HPA. Het bestuur van het hoofdproductschap beslist in no- vember over de hoogte van de heffingen, op basis van de door de sector zelf gewenste bestedingen.

De bestedingen en budgetten blijven in 2007 nagenoeg gelijk aan die in 2006, zo heeft de akkerbouwsector eerder bepaald. De lagere heffing bij de zetmeelaard- appelen is mogelijk vanwege nog bestaande reserves en verminderde uitgaven.

De voorgestelde heffingen worden door het HPA voorafgaand aan het besluit- vormingsproces bekend gemaakt om betrokkenen de mogelijkheid te bieden te reageren. Publicatie gebeurt onder meer ook via de HPA-website en het SER- publicatieblad etc.