Provincie Utrecht

samenwerking vmbo scholen

Regionale samenwerking vmbo scholen

4-10-2006 -

4 oktober ondertekening samenwerkingsovereenkomst scholen in Zeist en Maarsbergen

Op 4 oktober ondertekenen de besturen van het Openbare VMBO/MAVO Zeist, het Christelijk College Zeist en Scholengemeenschap Maarsbergen een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee sluiten ze een regionaal arrangement af voor het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) in hun regio. Doel: het vmbo in de regio beter op de kaart zetten en meer laten aansluiten bij maatschappelijke, economische en onderwijskundige ontwikkelingen. Op initiatief van de provincie Utrecht besloten de besturen van Scholengemeenschap Maarsbergen, het Openbaar VMBO/MAVO Zeist en het Christelijk College Zeist na te gaan of zij hun plannen voor het vmbo op de Utrechtse Heuvelrug zouden kunnen vastleggen in een regionaal arrangement. De conclusie was positief en dus ondertekenen de drie scholen een samenwerkingsovereenkomst, waarin ze aangeven de komende vijf jaar samen te willen werken in het Regionaal Arrangement Utrechtse Heuvelrug.

Enkele jaren geleden stemde de Tweede Kamer in met een regeling waardoor vmbo-scholen meer zelf zouden kunnen bepalen welke afdelingen ze aanbieden. In de voorstellen werd gewezen op de noodzaak om andere vmbo-scholen, het vervolgonderwijs, gemeenten en het regionale bedrijfsleven te betrekken bij vernieuwingen. Voordat men op dit gebied echter met een wetswijziging kwam, wilde de minister dat eerst ervaring werd opgedaan in zogenaamde regionale arrangementen. Op die manier kon het ministerie nagaan of de voorstellen zoals die gedaan werden, daadwerkelijk effectief zijn. Aan de andere kant wilde het ministerie scholen de mogelijkheid bieden op korte termijn knelpunten in het regionale onderwijsaanbod op het gebied van het vmbo op te kunnen lossen. Het is de bedoeling dat scholen in regionale arrangementen het onderwijsaanbod zo goed mogelijk afstemmen op de onderwijsbehoefte van leerlingen en hun ouders en op de vraag vanuit het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven.

De drie scholen ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst, waarin ze aangeven de komende vijf jaar samen te willen werken in het Regionaal Arrangement Utrechtse Heuvelrug. Ze beperken zich daarbij tot het beroepsgerichte vmbo in de regio. In eerste instantie wil men samen knelpunten in deze leerwegen oplossen. Scholengemeenschap Maarsbergen wil bijvoorbeeld haar opleidingsaanbod uitbreiden op het gebied van consumptief en uiterlijke verzorging. De beide Zeister scholen concentreren zich op de situatie in de sector techniek. Steeds minder leerlingen kiezen voor de sector techniek; een landelijke trend die ook voor Zeist geldt. Daarom gaan de scholen de mogelijkheid onderzoeken om samen met het mbo een nieuwe, aantrekkelijke techniekopleiding op te zetten.

De samenwerking is gericht op regionale versterking van het vmbo-aanbod. Daarbij zal vooral gekeken worden naar de aansluiting op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt en het bestrijden van uitval. De besturen van de betrokken scholen hebben daarom overleg gevoerd met het vervolgonderwijs in de regio en met het bedrijfsleven. Die hebben zich positief uitgelaten over de samenwerking.

De ondertekening van de overeenkomst vindt plaats in aanwezigheid van de wethouders van onderwijs van de gemeenten De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de heer J. van Bergen, zal zijn visie op deze ontwikkelingen geven.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015