Gemeente Vlaardingen


Oorzaak incident niet precies bekend
04 oktober 2006

Een incident leidde in de vroege ochtend van 1 oktober 2006 tot een massale vechtpartij in het centrum van Vlaardingen. De precieze oorzaak van de vechtpartij is nog onduidelijk. Spanningen tussen jongeren, een mogelijke beroving en alcoholgebruik hebben waarschijnlijk een rol gespeeld.
Burgemeester Bruinsma is tot nu toe in de pers terughoudend geweest met informatie. Hij wilde eerst de feiten van betrokken partijen op een rijtje hebben. Tijdens een persconferentie op 3 oktober zette hij de feiten uiteen die tot dan toe bekend waren.

Burgemeester Bruinsma had van tevoren geen signalen ontvangen dat een dergelijk incident in de lucht zat. Vlaardingen is een uitgaanscentrum voor jongeren uit de stad en uit de omgeving. Bij uitgaan horen, helaas, incidenten. Met politie, horeca en andere betrokken partijen is regelmatig overleg om problemen te voorkomen. Een incident van deze omvang was niet te voorzien.

Wat is er gebeurd?
Op zaterdag 1 oktober om ongeveer 00.15 uur lag er iemand gewond en schijnbaar bewusteloos op het wegdek in de omgeving van de Westhavenplaats / Blokmakersplaats. Toevallig passeerde er een vrije ambulance die op weg was naar zijn standplaats. Het personeel daarvan werd door omstanders gevraagd om zorg te verlenen aan de gewonde man. De man was volgens de ambulancemedewerkers kennelijk slachtoffer van een vechtpartij.

Opnieuw vechtpartijen
Op het moment dat het ambulancepersoneel uitstapte om zorg te verlenen ontstond opnieuw een vechtpartij. De situatie werd zo dreigend dat het ambulancepersoneel besloot weg te rijden. Bij het wegrijden hebben omstanders hun agressie geuit tegen het ambulancevoertuig. Het ambulancepersoneel heeft toen spoedassistentie van de politie aangevraagd en is weggereden naar een veilige plek.

Ook agressie tegen politie
Na ongeveer vijftien minuten gaf de politie dat sein het weer veilig was. Het ambulancepersoneel werd verzocht de gewonde man te verzorgen. Terwijl ze hulp aan het verlenen waren, begonnen diverse mensen weer te vechten. De agressie keerde zich ook tegen de politie. Toen omstanders gingen vechten op minder dan één meter afstand van de plaats waar het slachtoffer werd verzorgd, rende het ambulancepersoneel naar een veilige plaats.

Slachtoffer naar ziekenhuis
Kort daarop konden de ambulancemedewerkers wel op een veilige wijze de plaats van het incident bereiken en kon het slachtoffer worden afgevoerd naar het Vlietlandziekenhuis in Vlaardingen.

In tegenstelling tot wat er vaak in de pers is gezegd is er geen noemenswaardige schade toegebracht aan het ambulancevoertuig. Wel voelde het ambulancepersoneel zich ernstig bedreigd.

Politieoptreden
Het politieoptreden was erop gericht om de openbare orde te herstellen. De politie zag zich nog twee maal genoodzaakt om geweld te gebruiken. De een keer om een collega die werd aangevallen te beschermen en de tweede keer om de agressieve menigte op afstand te houden. Daarbij zijn onder andere politiehonden ingezet.

De burgemeester heeft om half twee s nachts overleg gehad met de politie over de inzet van de Mobiele Eenheid (ME). Hij besloot om geen ME in te zetten, om escalatie te voorkomen. De politie moest zich juist terugtrekken. De politie is wel stand-by gebleven om de situatie te monitoren. In de loop van de nacht is de rust teruggekeerd.

Gewonden en aanhoudingen
Er zijn tijdens de vechtpartijen jongeren gewond geraakt. Het is niet bekend hoeveel. Ook zijn er zes politiemensen gewond geraakt.

Tijdens het incident zijn twee aanhoudingen verricht. Het onderzoek naar verdere strafbare feiten loopt nog. Het wordt niet uitgesloten dat nog meer mensen zullen worden aangehouden.
Het is niet bekend of er aangiftes zijn gedaan door betrokken jongeren.

Wat nu?
Burgemeester Bruinsma vindt het uiterst spijtig dat een dergelijk incident in Vlaardingen heeft plaatsgevonden. De afgelopen jaren hebben we met de horeca, de politie en andere betrokkenen hard gewerkt aan een plezierig uitgaansklimaat in de stad, zei hij tijdens de persconferentie op het stadhuis. Mijn inzet blijft zich daarop richten.
In overleg met Het Bureau Welzijnswerk (HBW), de organisatie die zich bezig houdt met jongerenwerk, wordt bekeken of de gemeente nog meer kan doen om te werken aan een goed uitgaansklimaat. Daarnaast is er een gesprek gepland met slachtoffers en de ouders.

Eén praktische maatregel is al genomen: op de terrassen aan de Westhavenkade mag buiten geen glas meer worden gebruikt. Verder is in het weekend van 6, 7 en 8 oktober politie ter plaatse om een herhaling van het vervelende incident te voorkomen.

De burgemeester heeft de pers te woord gestaan en de gemeenteraad in een brief geïnformeerd. U kunt deze brief ook lezen (zie rechterkolom).
Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. Meer informatie volgt later.