De Unie


04/10/2006

Niet-leden betrekken bij totstandkoming branche-cao

4 oktober 2006 - In branches met weinig vakbondsleden wil Vakbond De Unie vanaf volgend jaar bij de totstandkoming van caoâs ook niet-vakbondsleden raadplegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om branches als de modedetailhandel en de horeca met een lage organisatiegraad. Dit is een breuk met de vakbondstraditie, waarbij alleen leden van de bond mogen meepraten. Voorzitter Jacques Teuwen doet dit voorstel binnenkort tijdens een bijeenkomst bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Teuwen wil volgend jaar in samenwerking met TNS-NIPO niet georganiseerde werknemers enquêteren over de totstandkoming van branche-caoâs. Hiermee wil Teuwen de representativiteitsvraag het hoofd bieden. In branches zoals de mode-en sportdetailhandel en de horeca is op dit moment geen van de vakbonden representatief, omdat slechts ongeveer 10% van de werknemers is aangesloten bij een vakbond.

De Unie-voorzitter wil hiermee bereiken dat op collectief niveau de zaken goed worden geregeld in een cao, maar ook inspelen op zaken die exclusief aanvullend kunnen worden geregeld voor leden.