Gemeente Breda

Breda verstrekt BredaPashouders gratis spaarlampen

De gemeente Breda verleent BredaPashouders bijzondere bijstand ter compensatie van de gestegen energielasten. Zij doet dit in natura door elk huishouden met een BredaPas spaarlampen te geven.

De huishoudens kunnen voor 50,- aan spaarlampen bestellen voor rekening van de gemeente bij stichting SlimLicht!. Breda is de eerste gemeente die op deze grote schaal gratis spaarlampen verstrekt aan Bredase huishoudens met een minimuminkomen.

Gestegen energielasten

Het afgelopen jaar zijn de energielasten flink gestegen. Dit treft met name huishoudens met een smalle beurs. De gemeente Breda heeft in maart 2006 aan huishoudens een energietoeslag toegekend van 45,- per huishouden. Als vervolgactie op de energietoeslag wil de gemeente Breda gratis spaarlampen geven aan Bredase gezinnen met een laag inkomen. Met het gebruik van spaarlampen kan fors worden bespaard op de energierekening: gemiddeld 40,- over de levensduur van een lamp (6000 branduren).

De actie

De actie is eenvoudig opgezet. De bijna 7700 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen vanaf half oktober een bestelformulier en een begeleidende brief. Ze kunnen voor maximaal 50,- aan spaarlampen bestellen bij stichting SlimLicht!. Daarvoor kunnen 10 tot 14 spaarlampen worden besteld. Dat levert uiteindelijk een besparing op van zon 400,- tot 560,-. De gemeente draagt zorg voor de kosten van de spaarlampen en SlimLicht! stuurt ze per post naar de huishoudens. De actie loopt tot en met 31 december 2006.

Stichting SlimLicht!

SlimLicht! is een stichting zonder winstoogmerk. Zij heeft als doel om zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen. Dit gebeurt via partnerorganisaties zoals scholen, (sport)verenigingen en gemeentes. Die organisaties vragen hun achterban om zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het voordeel daarvan is dat huishoudens energie en dus geld besparen en daarmee direct de broeikasproblematiek bestrijden. Meer informatie over SlimLicht! is te vinden op www.slimlicht.nl.

Breda, 4 oktober 2006