Gemeente Breda

Breda start maatregelen Claudius Prinsenlaan voor schone lucht

Breda gaat de verkeerslichten op de kruispunten Claudius Prinsenlaan - Beverweg en Claudius Prinsenlaan Molengracht vernieuwen en op elkaar afstemmen.

Dit is de eerste stap van burgemeester en wethouders om de verkeersdoorstroming op de Claudius Prinsenlaan te verbeteren en de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen. Het college stelt hiervoor een krediet beschikbaar van 525.000. Het is de bedoeling dat de nieuwe verkeerslichten begin 2007 klaar zijn.

De gemeente vervangt op beide kruispunten het regeltoestel, de masten en de verkeerslantaarns. Om de kruispunten zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te houden, combineert Breda de verkeerslichten, de ANWB- verkeersborden en de lantarenpalen zo veel mogelijk aan één gemeenschappelijke mast. De masten van de verkeerlichten voor fietsers en de fietssensoren in het wegdek gaat de gemeente hergebruiken, omdat deze in 2003 al zijn vernieuwd. Tot slot worden op alle voetgangersoversteekplaatsen rateltikkers aangebracht.

Schonere lucht

Het verbeteren van de verkeersdoorstroming op de Claudius Prinsenlaan is een belangrijke maatregel uit het luchtkwaliteitsplan 2006-2009 dat het college begin 2006 heeft vastgesteld. Als het verkeer beter doorstroomt, dan hoeft het verkeer minder af te remmen, stil te staan en weer op te trekken. Zo vermindert het brandstofverbruik en de uitstoot van verontreinigde stoffen en draagt dit bij aan een schonere lucht, minder verkeerslawaai en een beter bereikbare binnenstad.

De gemeente onderzoekt volgend jaar of in de toekomst een groene golf op de Claudius Prinsenlaan mogelijk is. Daarvoor worden nu al de nodige voorbereidingen getroffen.

Breda, 4 oktober 2006