Provincie Drenthe

GS verdelen geld voor stedelijke vernieuwing
04 Oct 2006

Het college van gedeputeerde staten heeft het rijksgeld voor stedelijke vernieuwing voor het jaar 2007 verdeeld over zes Drentse gemeenten. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen euro dat beschikbaar is uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Het geld is bestemd voor de uitvoering van projecten in de gemeenten om het woon- en leefmilieu te verbeteren.

Gemeenten kunnen jaarlijks een aanvraag indienen wanneer zij te maken hebben met vraagstukken rond stedelijke vernieuwing. Voor 2007 hebben zes gemeenten in totaal elf aanvragen ingediend. Verantwoordelijk gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA): "Dit is het laatste geld dat de provincie mag verdelen uit de ISV-pot. Ik ben blij dat de Drentse gemeenten kwalitatief goede plannen hebben ingediend, zodat we het gehele bedrag hebben kunnen wegzetten. Vooral de aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen, maar ook starters op de huizenmarkt krijgen in de plannen voldoende aandacht. Bovendien sluiten deze projecten goed aan bij onze ambities voor de ontwikkeling van de Drentse steden. Met dit geld kunnen deze gemeenten hun plannen voortvarend oppakken".

De volgende gemeenten kunnen een bijdrage verwachten: Aa en Hunze (130.000 euro), Borger-Odoorn (340.936 euro), Midden-Drenthe (172.235 euro voor drie projecten), Tynaarlo (228.470 euro voor twee projecten), Westerveld (184.500 euro voor drie projecten) en gemeente De Wolden (125.000 euro).
In de gemeenten Midden-Drenthe en Borger-Odoorn gaat het daarbij om herstructurering van woonwijken. De gemeente Aa en Hunze gaat het geld inzetten voor de herontwikkeling van de locatie Osinga in Gasselternijveen. In de gemeente Midden-Drenthe gaat het om herinvulling van de ACM-locatie in Beilen. De gemeente Tynaarlo krijgt geld voor twee projecten, een herstructureringsplan Mozartweg in Eelde en herinvulling van de ACM-locatie in Vries. In de gemeente Westerveld kan met het geld uitvoering worden gegeven aan twee herstructureringsplannen aan de Dikkesteenweg en Darp en een reconstructieplan voor de kern van Frederiksoord. De gemeente De Wolden ten slotte kan het geld gebruiken voor de herinvulling van de locatie Oshaarseweg.
De provinciale commissie stedelijke vernieuwing en wonen (PCSW) heeft in september de ingediende projecten beoordeeld en daarover advies uitgebracht. Op basis van dit advies is het beschikbare geld verdeeld over de projectgemeenten.