Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 september 2007

Beleef een onvergetelijke ervaring tijdens Week van de toegankelijkheid!

Als je een lichamelijke beperking hebt, is het soms lastig om op stap te gaan. Op 4 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid, maakt de gemeente het net iets makkelijker. Op die dag kunnen mensen met een beperking en valide mensen samen op stap gaan. De gemeente brengt ze bij elkaar, openbaar vervoer is gratis en voor een aantal uitstapjes zijn leuke kortingen geregeld.

Het concept is simpel. De gemeente brengt steeds twee mensen bij elkaar: iemand met een beperking en een valide iemand. Deze 'maatjes' krijgen een informatiepakket thuisgestuurd, met daarin informatie over het openbaar vervoer. Ook zit er informatie in het pakket over mogelijke 'attracties', zoals het Stedelijk Museum, de Grote Kerk, de bibliotheek of het zwembad de Hoornse Vaart. Met een aantal bestemmingen heeft de gemeente kunnen regelen dat de maatjes korting krijgen op de toegang. De maatjes nemen zelf contact met elkaar op om te bepalen waar ze af zullen spreken, hoe ze met het openbaar vervoer zullen reizen en waar ze heen zullen gaan.

Iedereen
Iedereen kan zich voor het maatjesproject opgeven. Mensen met een beperking die graag op stap gaan, of valide inwoners die wel wat meer willen weten over leven met een beperking. Bijvoorbeeld omdat ze in hun werk te maken hebben met mensen met een beperking, omdat ze leren voor een beroep in de verzorging, of gewoon omdat ze een onvergetelijke dag willen beleven. Het is ook mogelijk iemand anders op te geven; wie kent er nu niet een opa, oma of buurman die nodig eens een uitstapje verdient? Maatjes kunnen zich ook samen opgeven: denk bijvoorbeeld aan twee buurvrouwen, de een met een beperking, de ander valide. Of bijvoorbeeld een oma met haar kleinzoon. Alle maatjes kunnen vóór 27 september worden opgegeven bij de gemeente Alkmaar, door een e-mail te sturen naar communicatie@alkmaar.nl. Bellen kan ook: (072) 5488989. De gemeente benadert zelf ook een aantal potentiële maatjes, zoals raadsleden. Hoeveel mensen straks ook daadwerkelijk op stap kunnen gaan, is afhankelijk van het aantal maatjes dat zich aanmeldt; er moeten zich voldoende valide mensen én mensen met een beperking opgeven.

Net iets makkelijker
De gemeente Alkmaar wil met dit project de stad wat 'toegankelijker' maken voor mensen. Wethouder Zorg Wim van Veen: 'Als je samen op stap bent, gaat het allemaal net iets makkelijker. Ik hoop dat mensen hierdoor ontdekken dat je met een beperking heel goed met het openbaar vervoer kunt reizen, bijvoorbeeld met de servicebus. Bovendien weet je maar nooit wat er voor contacten ontstaan uit dit project. Misschien dat dit voor mensen een aanleiding vormt om vaker samen wat te ondernemen.'

Voor het maatjesproject werkt de gemeente Alkmaar samen met het Gehandicaptenoverleg Alkmaar (GOA). Het GOA denkt mee over de inhoud, en werkt actief mee aan de werving van maatjes door haar achterban aan te spreken.

Toegankelijkheid
Het maatjesproject is georganiseerd in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Deze nationale week, die ieder jaar plaatsvindt, wordt georganiseerd om letterlijk de toegankelijkheid van een stad of gemeente onder de aandacht te brengen. Dit jaar is het thema van de Week openbaar vervoer, omdat goed toegankelijk openbaar vervoer voor mensen met een beperking essentieel is om te kunnen werken, sporten, theater of familie te bezoeken.