Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Prinses Margriet opent 4 oktober 2006 Vlinderpaviljoen Artis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht woensdagmiddag 4 oktober 2006 in Amsterdam de officiële opening van het Vlinderpaviljoen in Artis.

De Prinses is beschermvrouwe van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra.

Internationale architecten, vlinderexperts, landschapsdeskundigen, botanici en educatoren hebben samengewerkt aan de totstandkoming van het paviljoenconcept. In het Vlinderpaviljoen bevinden zich circa 1000 vlinders van 20 verschillende soorten, zoals de passiebloemvlinder, de glasvleugelvlinder, de grote morphovlinder, de uilvlinder en de Atlasvlinder.

Vlinders leven meestal maar kort. Hun voortbestaan in de natuur staat op vele plaatsen ter wereld - ook in Nederland - op het spel. In het nieuwe Vlinderpaviljoen wordt aandacht besteed aan de ecologische plaats van vlinders, hun levenswijze en de bedreigingen waaraan ze blootstaan.

Het paviljoen staat vol met tropische beplanting. Er moet continue voldoende groen aanwezig zijn voor de inwoners van dit dierverblijf. Op de bodem van het Vlinderpaviljoen scharrelen ondermeer kwartels rond. Zij leveren mineraalrijk voedsel voor diverse vlindersoorten, maar hebben ook een functie als natuurlijke bestrijder van mieren, die op hun beurt weer vlindereieren eten. In de zogenaamde poppenkasten is van dichtbij de metamorfose, de overgang van pop naar vlinder, te volgen. In het VlinderLab wordt gepoogd de talloze geheimen van het vlindergedrag te ontrafelen.

Vlinders hebben mensen al eeuwenlang gefascineerd en veel culturen kennen prachtige verhalen over vlinders. Een aantal van die Aziatische en Zuid-Amerikaanse legenden zijn te horen bij `fluisterpalen' in het Vlinderpaviljoen. Ook in de figuratieve kunst hebben velen zich laten inspireren door de vormen en kleuren van vlinders, van een meer wetenschappelijk kunstenaar als Maria Sibylla Merian. (1647-1717) tot moderne kunstenaars als Van Gogh, Picasso en Escher. Voorbeelden hiervan zijn in het Vlinderpaviljoen te zien.

Het dak van het Vlinderpaviljoen is gemaakt van een soort luchtkussenmateriaal. Bezoekers hebben hierdoor de indruk dat ze buiten lopen tussen de vlinders door. Bij de keuze voor het dakmateriaal is speciaal gelet op de zootechnische eisen ten aanzien van het houden van vlinders. Er mag bijvoorbeeld niet veel condensatie van waterdamp optreden, omdat de vlinders anders nat kunnen worden en voortijdig doodgaan. Overdag wordt gebruik gemaakt van natuurlijk licht, maar 's avonds wordt het Vlinderpaviljoen verlicht met een magische lichtprojectie op de achterwand.

Vanaf 5 oktober is het Vlinderpaviljoen geopend voor alle bezoekers van Artis.

21 september 2006
© RVD