Ingezonden persbericht


SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) en Studium Generale Utrecht presenteren: De Schrijver als Lezer/de geschiedenis van de roman in de twintigste eeuw Allard Schröder over Bruno Schulz
Woensdag 4 oktober, 20.00.
Locatie: Senaatszaal van het Academie-gebouw, Domplein, Utrecht Toegang gratis.

De Poolse schrijver Bruno Schulz (1893-1942) weet op meesterlijke wijze de wereld van vooroorlogse provinciestadjes op te roepen, zoals bijvoorbeeld in zijn beroemde De kaneelwinkels. 'Zijn verhalen lijken de wereld van Kafka te paren aan die van Chagall', schreef een criticus. En gelukkig is zijn Verzameld Werk net weer in een nieuwe en uitgebreide editie verschenen, in de schitterende vertaling van Gerard Rasch. Allard Schröder ontving in 2002 de AKO-prijs voor zijn roman De hydrograaf. Onlangs verscheen van hem de essaybundel Nieuwe Tijden, waarin hij schrijft over zijn grote liefdes op het gebied van muziek, literatuur, film en over stijl en schrijven in het algemeen. Tot die grote liefdes behoren regisseurs als Bergman en Kubrick, en Duitstalige auteurs zoals Celan, Broch, Schlink, Jünger en Safranski. Maar ook dus Bruno Schulz.

De Schrijver als Lezer is een lezingencyclus die op 8 achtereenvolgende woensdagavonden plaats vindt. Om 20.00 uur in de Senaatszaal van het Academie-gebouw, Domplein, Utrecht. De toegang gratis.

Lezen schrijvers ook boeken? Laten zij zich inspireren door het werk van hun lievelingsauteurs, of werkt het lezen van andermans boeken juist remmend? Kunnen schrijvers zich ontspannen met een boek van een collega of lezen zij altijd met de kritische blik waaraan zij ook hun eigen werk onderwerpen?

In een serie van acht lezingen vertellen Nederlandse schrijvers van nu over het leven en werk van hun favoriete auteurs uit de twintigste eeuw. Zo ontstaat een overzicht van de belangrijkste romanciers uit de wereldliteratuur van de laatste honderd jaar, en bieden hedendaagse schrijvers tegelijk een kijkje in eigen keuken. Het programma is een co-productie met Studium Generale en werd mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het VSB-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Utrechts Universiteitsfonds.

Het programma ziet er verder als volgt uit:

Woensdag 11 oktober
Jeroen Brouwers over W.F. Hermans

In een overzicht van de romanliteratuur uit de twintigste eeuw mag W.F. Hermans uiteraard niet ontbreken. Nu, ruim tien jaar na zijn dood, vindt zijn werk in Frankrijk en Duitsland eindelijk de waardering die het verdient, terwijl een heus W.F. Hermans Instituut de standaardeditie van zijn Verzamelde Werken verzorgt. Jeroen Brouwers begon zijn schrijversloopbaan waar Hermans hem eindigde: in Brussel. En over die Brusselse jaren van Hermans schreef Brouwers zelfs een heel boek: Groetjes uit Brussel. Met Bezonken Rood was Brouwers de eerste en enige Nederlandse schrijver die in vele jaren een belangrijke Franse prijs wist te winnen: de Prix Femina. Voor zijn laatste roman, Geheime kamers, kreeg hij zowel de Gouden Uil als de AKO prijs. Hij concentreert zich in zijn lezing op één van Hermans meest intrigerende boeken: de Mandarijnen op zwavelzuur.


18 Oktober
Fouad Laroui over Jean-Paul Sartre


25 Oktober
Joost Zwagerman over John Updike en Philip Roth


1 November
Kristien Hemmerechts over Margaret Atwood


8 November
Marjolein Februari over Virginia Woolf

kijk ook op: www.slau.nl of bel: 030-2318376


---- --