GroenLinks

Debat over Nationaliteit en Identiteit in De Balie te Amsterdam

26 september 2006

Op woensdag 4 oktober organiseert het wetenschappelijk bureau van GroenLinks een debat over Nationaliteit en identiteit in De Balie te Amsterdam.

Balkenende kon op hoon rekenen toen hij aan het begin van zijn eerste ambtsperiode sprak over 'gedeelde normen en waarden'. Inmiddels gaat het publieke debat, ook binnen links, over 'een gedeelde nationale identiteit'. Tradioneel heeft links moeite met nationale symbolen. De vlag mocht op weinig sympathie an sich rekenen. Tegenwoordig zien verlichte gemeenschapsdenkers als Jan Marijnissen en Paul Scheffer in nationale symbolen wel degelijk aanknopingspunten voor een nieuwe gezamenlijkheid. Het Nederlands paspoort - nog maar kort geleden niet meer dan een reisdocument - krijgt een migrant nu op NaturalisatieDag.De driekleur wordt er 'gratis' bijverstrekt. Op voorstel van de SP wordt gewerkt aan een Nationaal Museum.

Wat moet het Nederlanderschap inhouden in tijden van vervagende grenzen? Hoeveel moeten Nederlanders delen, oftewel: wat is onze nationale identiteit? Hoe problematisch is het dat nationaliteit en identiteit niet meer altijd samenvallen? Hoeveel ruimte is er voor andere (groeps)identeiten? Heeft de Nederlandse nationale identiteit behoefte aan nieuwe symbolen? En wat zouden die nieuwe symbolen kunnen zijn? Deze vragen staan centraal in het debat op 4 oktober, in de Balie in Amsterdam

De toegang is 3 euro.
Wat: Debat over Nationaliteit en IdentiteitWaar: De Balie, AmsterdamWanneer: woensdag 4 oktober 2006, 20.00 uurOrganisatie: Wetenschappelijk Bureau GroenLinks i.s.m. De HellingMet:Farah Karimi, GroenLinks; Hans Dijkstal, voormalig VVD-partijleider Inleiding: Hendrik Jan Schoo, publicist o.a. de VolkskrantColumn: Sjoerd de Jong, NRC HandelsbladNausicaa Marbe, schrijfster en publiciste o.a. de VolkskrantVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Aysel Sabaholu (asabahoglu@groenlinks.nl), stafmedewerker van het Wetenschappelijk Bureau, of met Jelle van der Meer, hoofdredacteur van De Helling.