MINLNV: Uitnodiging voor de media

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

28 september 2005

Minister Veerman op .Tour de la campagne. in regio Oost

Aanstaande woensdag, 4 oktober, gaat minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op .Tour de la campagne. in landsdeel Oost. Op uitnodiging van gedeputeerde Keereweer (Gelderland) en gedeputeerde Jansen (Overijssel) bezoekt de minister verschillende plattelandsprojecten. Centraal staan de kansen en dilemma.s voor een vitaal platteland en de actuele ontwikkelingen in de betreffende regio.s. In regio Oost praat Veerman met vrijwilligers van een cultureel ontmoetingscentrum en een wijnboer over de reconstructieprojecten, de sociale samenhang, de economie van de landbouw, landgoederen, natuur en recreatie.

Minister Veerman fietst, loopt en rijdt met een trekker door het gebied tussen Noordijk en Markelo en praat daar met de gedeputeerden, ondernemers en andere betrokkenen uit de provincies Gelderland en Overijssel. Met een koe aan de hand opent hij De Voorde (doorwaadbare plaats) over de Schipbeek; een nieuwe verbinding voor fietsers, wandelaars en koeien.

Genodigden kunnen de hele tocht en de discussies volgen via een live beeld- en geluidverbinding. In restaurant de Viersprong in Markelo staat een scherm opgesteld. Na afloop van de tocht is hier gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen aan de betrokken ondernemers en belangenbehartigers, de gedeputeerden en de minister.

Er zijn miljarden euro.s geïnvesteerd in een vitaal platteland. Ook de komende jaren zal dat niet anders zijn. De provincies krijgen een prominente rol via het nieuwe Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) met zo.n 3,2 miljard euro Rijksgeld voor plattelandsprojecten. Het Rijksgeld vormt samen met financiële bijdragen van de EU, provincies, gemeenten en waterschappen een budget van ongeveer 7,5 miljard euro in de komende zeven jaar.

Programma
Vertegenwoordigers van de pers zijn harte welkom op woensdag 4 oktober. Het programma start om 10.30 uur en is om 13.30 uur afgelopen.

Er is een centrale locatie van waaruit de hele toer is te volgen: Restaurant de Viersprong, Lochemseweg 1 in Markelo: via een live-videoverbinding op een scherm. Gezien de aard van de .tour., is het voor de pers niet mogelijk om mee te lopen/fietsen e.d. Aan het eind van het programma (ca. 12.45 uur) komen alle deelnemers aan in Restaurant de Viersprong. Er volgt dan een afsluiting, waarna de mogelijkheid is voor het stellen van vragen en het houden van interviews met betrokken bestuurders en ondernemers.

Voor de fotograferende en filmende pers zijn er twee plaatsen waar de minister, gedeputeerden en de gastheren en gastvrouwen ook gefilmd en gefotografeerd kunnen worden:
- 10.30 uur: Oale Schole, Schoolweg 13 in Noordijk;
- ca. 12.45 uur: De Voorde over de Schipbeek, nabij de Borculoseweg te Diepenheim. Desgewenst wordt u vanaf de Viersprong naar deze locatie begeleid. Op deze twee locaties is géén gelegenheid voor interviews: die kunnen worden gehouden aan het einde van het programma in het restaurant de Viersprong.

Overigens zijn de filmbeelden die door onze cameraploeg worden gemaakt voor de live-uitzending, op verzoek ook .af te tappen.. Foto.s zijn een dag later (rechtenvrij) te vinden op de internetsite www.gebiedsgerichtbeleid.nl/pers.

U kunt de .Tour de la campagne. ook live op internet volgen via www.gebiedsgerichtbeleid.nl.

Op de internetsite is ook een video- en foto-impressie van de eerste Tour de la campagne (regio west) te vinden.

De begeleidende tentoonstelling .Vitaal Platteland. is van 4 tot 9 oktober te zien in het gemeentehuis van .Hof van Twente., Höfte 7, 7471 DK, Goor, Twente.

Kijk voor meer informatie op www.gebiedsgerichtbeleid.nl en www.ilg.nu.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, persvoorlichting, Murco Mijnlieff,
070 378 4515
Provincie Overijssel, team Communicatie, Bonnie van der Meer, telefoon 038 499 9224 Provincie Gelderland , Marga Nijenhuis, 026 359 90 29.
We stellen het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt.