Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 28 september 2006

"Focus on Pakistan", een jaar na de aardbeving

Woensdag 4 oktober 2006 verwelkomt de Pakistaanse feministe Sabra Bano buitenlandse ambassadeurs ( S.Y. Naqvi, ambassadeur van Pakistan), diplomaten (H. Cakil, Turks ambassade), politici en andere genodigden voor de "Focus on Pakistan Day" in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Dit evenement is een initiatief van Gender Concerns International en wordt met steun van NCDO georganiseerd om de aardbeving, die vorig jaar op 8 oktober 2005 plaatsvond, te herdenken. Sabra Bano is stichtster en directeur van Gender Concerns International.

Pakistan en haar relatie tot Nederland

In het programma staan Pakistan, haar mensen en cultuur centraal. Speciale aandacht is er voor de banden met Nederland, zoals de commerciële en economische relaties die tussen deze landen bestaan. Het programma probeert het Nederlandse publiek te informeren over de Pakistaanse gemeenschap in Nederland, die inmiddels bestaat uit 18.000 personen. De nadruk ligt hierbij op de tweede generatie Pakistani en hun integratie in de Nederlandse maatschappij. Ook wordt hun potentiële rol binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking belicht.

Van gender en rampenbestrijding en modeshows en muziek

In de debatten wordt ingegaan op gender en rampenbestrijding en de rol van internationale humanitaire hulp, met vertegenwoordigers van de SHO, Nederlandse militairen, de regering van Pakistan en diverse genderdeskundigen. Shazia Chouhan, ontwerpster uit Den Haag, showt haar Oost-West-collectie en DJ Eagle en de legendarische Pakistaanse danseres Sheema Kermani en alghoza-speler Khamisu Khan, speciaal voor deze dag naar Nederland gekomen, onderhouden de gasten muzikaal. Er is Pakistaans eten en een culturele expositie. Politici staan in de political corner om hun mening over genoemde thema's te geven..

EINDE PERSBERICHT