Ingezonden persbericht


Persbericht

Lunchconcert Van Wassenaerconcours Hortus botanicus Leiden

Lunchconcert 4 oktober - L 'Art du Bois en het Andrassy Trio

Van 29 september tot en met 7 oktober 2006 wordt in Den Haag het Van Wassenaer Concours gehouden. Dit concours heeft tot doel jonge musici in de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk van Oude Muziek te stimuleren en te ondersteunen.

Als onderdeel van het Van Wassenaerconcours worden er op woensdag 4 oktober op een aantal bijzondere locaties, waaronder de Oranjerie van de Leidse Hortus, lunchconcerten verzorgd. De lunchconcerten vormen een (verplicht) onderdeel van de deelname aan het concours. Dit jaar valt de diversiteit aan instrumenten die de deelnemende ensembles gebruiken op, hetgeen ook terug te zien is in de samenstelling van de 2 groepen die in de Hortus spelen.

L' Art du Bois richt zich als ensemble, bestaande uit fluit-, luit- en vioolspelers, op het uitvoeren van muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. Het pas opgerichte Andrassy Trio legt zich vooral toe op de uitvoering van werk voor drie basset hoorns. Deze combinatie was slechts kort populair, maar er bestaat een omvangrijk oeuvre voor, voornamelijk geschreven door Oostenrijkse en Boheemse componisten, waaronder Mozart.

Het concert in de Oranjerie begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur. Gespeeld worden delen uit het programma dat de ensembles in de voorrondes van het concours brengen. Er worden onder andere werken van Uccellini, Mozart, Stadler en Giovanni Battista Gastoldi gespeeld.

Dit lunchconcert wordt u gratis aangeboden - de entree tot de Hortus geldt echter zoals normaal. Er kan niet worden gereserveerd voor plaatsen, zorg dat u tijdig aanwezig bent voor het concert gaat beginnen.

Op zaterdag 7 oktober vindt vanaf 14.00 uur in de Paleiskerk in Den Haag de finale tussen de vier overgebleven ensembles plaats. Meer informatie over het Van Wassenaer Concours is te vinden op www.vanwassenaerconcours.nl.

Van Wassenaerconcours Lunchconcert

Waar

Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

Woensdag 4 oktober, 12.00 uur

Kosten

De entree tot het lunchconcert in de Oranjerie is gratis.

De entree tot de Hortus geldt als normaal.

Dagkaart

5 euro

Dagkaart 65+

3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Aan de redactie:

Voor meer informatie over het Van Wassenaerconcours en de in Leiden optredende ensembles kunt u direct contact opnemen met Job Spierings / Impulse Art Management in Amsterdam - 020 626 6944 / 06 2669 8374 of info@vanwassenaerconcours.nl

Bestanden op hogere resolutie van het gebruikte beeldmateriaal kunt u opvragen via Job Spierings / info@vanwassenaerconcours.nl

Stans van der Veen

Hortus botanicus Leiden - Publiek en Informatie

071 - 527 5144

28 september 2006, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)


---- --
L'Art du Bois

Verena Fütterer blokfluit
Lena Hanisch blokfluit
Margret Görner blokfluit
Mirko Arnone luit, theorbe
Maria Ferré Pérez luit, barokgitaar
Judith Sartor viola da gamba

L'Art du Bois bestaat sinds 2004 op initiatief van het gelijknamige, sinds 2002 bestaande blokfluittrio. Het ensemble houdt zich voornamelijk bezig met de uitvoering van muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Het gedegen samenspel van de jonge musici berust op een jarenlange nauwe samenwerking tussen enerzijds de blokfluitisten Verena Fütterer, Margret Görner en Lena Hanisch Verena, veelvuldig aangevuld door gambiste Judith Sartor; en berust anderzijds op het samenspel van de luitisten Mirko Arnone en Maria Ferré Pérez. LŽArt du bois heeft veel podiumervaring opgedaan in Duitsland. Het ensemble was er ondermeer te horen tijdens de gerenommeerde concertseries Hohenloher Kultursommer en Konzerte im Kloster Oberried. In de zomer van 2006 zijn ze uitgenodigd voor deelname aan de Young Artists Presentation in Antwerpen. Voor de toekomst staan concerten in Spanje en Italië op het programma.

Programma voorronde Van Wassenaerconcours

Thomas Simpson
(1582-1628) Ricercar op een Engels volkslied (Bonny Sweet Robin) 3 blokfluiten, basso continuo

Giovanni Battista Gastoldi
(1554-1609) Canzonette (arrangement L'Art du Bois) Il Ballerino-La Cortigiana-Il Prigioniero-
Il Passionaio-L'Invaghito
blokfluiten, basso continuo

Marco Uccellini
(1603-1680) Aria sopra la Bergamasca
2 blokfluiten, basso continuo
Andrassy Trio

Melanie Piddocke bassethoorn
Markus Springer bassethoorn
Ernst Schlader bassethoorn

Het Andrassy Trio is een ensemble dat zich toelegt op de uitvoering van het repertoire geschreven voor drie bassethoorns. Hoewel deze combinatie van instrumenten slechts zeer korte tijd populair was bestaat er toch een omvangrijk oeuvre voor. Het Andrassy Trio voert zowel werken uit die geschreven zijn door minder bekende Oostenrijkse en Boheemse componisten, als werken van Wolfgang Amadeus Mozart die tot hoogtepunten van dit oeuvre worden gerekend. De leden van het Andrassy Trio komen uit Oostenrijk en Australië. Ze studeren alle drie klarinet bij Eric Hoeprich aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Het trio is vernoemd naar graaf Georg Andrassy, een Hongaars edelman en vrijmetselaar uit de 18e eeuw die drie bassethoorns bezat, gemaakt door de Weense keizerlijk instrumentenbouwer Theodor Lotz. Bassethoorn trio's vormden in de 18e eeuw een belangrijk onderdeel van het muziekleven in vrijmetselaarsloges. De instrumenten waarop het Andrassy Trio speelt zijn kopieën van de instrumenten die Theodor Lotz maakte.

Programma voorronde Van Wassenaerconcours

Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791) Divertimento no. 2 (KV 439b)
allegro-menuetto

Anton Stadler
(1753-1812) 18 trio's no. 3: palmira
18 trio's no.5: allegretto

Georg Druschetzky
(1745-1819) Trio's voor bassethoorn
andante-allegro

Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791) Aria uit Le nozze di Figaro: Non più
andrai


---- --