Ingezonden persbericht


Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG)

P E R S B E R I C H T

BETERE ARTSEN NAAR DE TROPEN

Wageningen/Nijmegen, 29 september 2006

Er is een schrijnende tekort aan handen aan het bed in Afrika en andere ontwikkelingsgebieden. Daarover luidde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onlangs de alarmbel. Wereldwijd is er behoefte aan 2,4 miljoen gezondheidswerkers. Het chronische gebrek aan gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen is vergroot door de gevolgen van de HIV/AIDS-pandemie en de uittocht van lokale gezondheidswerkers nar het buitenland. In Nederland is de bereidheid onder studenten en gezondheidswerkers om in ontwikkelingslanden te werken altijd groot geweest. Het stijgt de laatste jaren zelfs. Een en ander vormt de aanleiding voor het NVTG-symposium "Dutch Medical Doctors in Developing countries - a debate on present and future".

Datum: woensdag 4 oktober a.s.; locatie: Auditorium Radboud Universiteit, Geert Groteplein 15, Nijmegen; voertaal Engels.

Druppel water in de woestijn

Het aanbod aan gekwalificeerde Nederlandse tropenartsen is feitelijk als een druppeltje water in een dorre woestijn. Een recent artikel in 'De Volkskrant' refereerde aan "de arts als medisch toerist": de arts die voor korte tijd tijdens een vakantie in een ontwikkelingsland 'goed' werk' probeert te doen. Dit verschijnsel neemt zienderogen toe, maar vanuit Nederland of vanuit de ontwikkelingslanden zelf is er weinig toezicht op. En dat, terwijl we in Nederland vinden dat er goede controle moet zijn op het functioneren van artsen en gezondheidsinstellingen. Ligt de oplossing niet meer in het gezamenlijk met lokale partners, en collega-artsen werken aan én het lobbyen voorr betere opleidingen en arbeidsomstandigheden ter plekke? Volgens de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg kunnen goed opgeleide tropenartsen en andere gezondheidswerkers veel toevoegen: als ondersteunend en praktiserend arts, als onderzoeker en als opleider. Dit leidt tot betere resultaten, zolang de inzet maar bijdraagt aan langduriger oplossingen.

Tropenopleiding

Al sinds 1913 als cursus en meer dan 40 jaar als volwaardige opleiding biedt de Nederlandse tropenopleiding - uniek in de wereld en erkend vanwege de goede kwaliteit- een gedegen en passende voorbereiding op het werk in de tropen. De Nederlandse opleiding tot tropenarts is continu in beweging om op actuele ontwikkelingen in te springen. Op dit moment wordt bekeken of het aantal opleidingsplaatsen kan worden gehandhaafd of zelfs uitgebreid. Daarvoor wordt gewerkt aan verdere erkenning bij de bevoegde Nederlandse zorginstanties, die verantwoordelijk zijn voor Modernisering van Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg. Zo;n ontwikkeling draagt bij aan een betere voorbereiding en een aantrekkelijker perspectief voor meer jonge artsen die hun carrière willen combineren met werken in ontwikkelingslanden.

De NVTG acht veel logischer dat er meer gebruik wordt gemaakt van de bestaande schat aan kennis en ervaring in Nederland. Zo komt er betere aansluiting bij de behoefte in de ontwikkelingslanden, én binnen onze eigen gezondheidszorg. In een wereld waar afstanden geen rol meer spelen en in een land dat steeds meer een smeltkroes aan culturen herbergt, is het juíst zaak om gebruik te maken van deze breed geschoolde en ervaren artsen met langdurige tropenervaring!

Debat over tekorten in de zorg, kwaliteit en gedragscode

Aan het symposium "Dutch Medical Doctors in Developing countries nemen ruim 200 medische professionals en studenten deel. Experts uit binnen- en buitenland (vertegenwoordigers van de uitzendende organisaties, Buitenlandse Zaken en de initiators van de opleiding tot tropenarts in Eldoret, in Kenya) verzorgen voordrachten en nodigen uit tot debat met de aanwezigen. Aan het einde van de dag hoopt de NVTG inzicht te hebben in drie punten:
* de wenselijkheid van een gedragscode voor uit te zenden artsen (en andere gezondheidswerkers);
* de vraag of de huidige opleiding voldoet aan de wensen en eisen van ontwikkelingslanden; en
* noodzaak en mogelijkheden voor erkenning van de Nederlandse tropenopleiding met als doel betere controle en kwaliteitsborging.

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met:
* Tropenartsen in opleiding (TROIE)

* Nijmegen University Centre for Infectious Diseases and International Health of the Radboud University Nijmegen (NUCI-IH)
* MUNDO (Universiteit Maastricht)

* Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
* Wemos

_____________________



Ingezonden persbericht