Gemeente Alkemade


Landelijke rookmeldercampagne van 4 tot en met 28 oktober 2006

02-10-2006

De Stichting Nationale Brandpreventieweek organiseert in de maand oktober een grootschalige campagne om het gebruik van rookmelders te propageren. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op dodelijke slachtoffers bij woningbrand in huizen zonder rookmelders 100% groter is dan in huizen met rookmelders. Om die reden zal de campagne de aanschaf en het onderhoud van rookmelders propageren.

Rookmelders zijn een bewezen effectief middel om het aantal slachtoffers ten gevolge van brand terug te dringen. Volgens schattingen heeft iets minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens nog geen rookmelders. Daar moet verandering in komen. Met een kleine investering (een rookmelder kost tussen de 5 en 15 Euro) kan de brandveiligheid in huis snel verbeterd worden.

Zoals gebruikelijke bij de Brandpreventieweek zal de campagne uit een aantal verschillende componenten bestaan:
* een landelijke radiocampagne;

* een landelijke advertentiecampagne;

* regionale en lokale voorlichtingsactiviteiten voor de korpsen.

Nationale rookmelderdag
Een belangrijk onderdeel van de campagne is de 'Nationale Rookmelderdag' op zaterdag 28 oktober! Op deze dag zullen op een aantal plaatsen in het land aselect huizen bezocht en gecontroleerd worden op werkende rookmelders. De notaris zal deze adressen trekken. Wie een werkende rookmelder heeft, dingt mee naar de 3 hoofdprijzen van elk 250 gratis staatsloten (of een bedrag in geld ter waarde van deze loten). De prijsvraag dient daarbij als een extra stimulans voor mensen om te zorgen dat zij rookmelders gaan kopen. Veel van de uitingen in de campagne zullen naar deze speciale dag verwijzen.

Rookmelders in de Wet!
De Brandpreventieweek wil graag pleiten voor het verplicht stellen van rookmelders. In delen van België (Wallonië en Brussel) is dit reeds 'wet'. In Frankrijk staat een dergelijke wet op het punt van invoering. Als Nederland blijven we dus feitelijk achter. Wanneer het lukt om 40.000 handtekeningen te verzamelen, kunnen we het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. De Brandpreventieweek maakt hierbij gebruik van het gloednieuwe politieke instrument 'Burgerinitiatief' dat in mei van dit jaar is ingevoerd.

Meer informatie op www.brandpreventieweek.nl en www.brandweerja.nl.

De Stichting Brandpreventieweek is een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, het NIFV (voorheen Nibra), de NVBR en Consument en Veiligheid en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.