Raad van State



Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Sabine Heijstek-van Leussen 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200508091/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "N280-Oost" Roermond) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "N280-Oost" van de gemeente Roermond. Het plan voorziet in de aanleg van de autoweg N280-Oost. Deze weg zal de verbinding vormen tussen de nog aan te leggen Rijksweg 73-Zuid bij Roermond en de A52 bij Niederkrüchten-Elmpt. Ook voorziet het plan in de mogelijke aanpassing van enkele wegen in de directe omgeving van de N280-Oost. Een teler van fruit en groente uit Roermond heeft hier problemen mee. Zijn bedrijf ligt aan de Elmpterweg die nu nog de doorgaande weg is tussen Nederland en Duitsland. De aanleg van de N280-Oost en de Rijksweg 73-Zuid heeft tot gevolg dat het bedrijf niet langer direct bereikbaar is vanuit Duitsland. De provincie is van mening dat de keuze voor het tracé reeds is gemaakt in het eerder vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan Limburg "N280-Oost" (POL-aanvulling). Dit betekent volgens haar dat daar niet meer van kon worden afgeweken. Een exploitant van twee tankstations en van een hotel is het ook niet met de goedkeuring eens. Als gevolg van de aanleg van de N280-Oost zal één van zijn tankstations moeten verdwijnen, het andere zal niet meer rechtstreeks kunnen worden bereikt door reizigers van Duitsland naar Nederland. Verder vindt de exploitant dat de bebouwingsmogelijkheden en/of uitbreidingsmogelijkheden voor zijn hotel ten onrechte in het plan worden beperkt.


* 200508458/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "N280-Oost" Swalmen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "N280-Oost" van de gemeente Swalmen. Het plan voorziet in de aanleg van de N280-Oost. Deze weg zal de verbinding vormen tussen de nog aan te leggen Rijksweg 73-Zuid bij Roermond en de A52 bij Niederkrüchten-Elmpt. Ook voorziet het plan in de mogelijke aanpassing van enkele wegen in de directe omgeving van de N280-Oost. Een teler van fruit en groente uit Roermond heeft hier problemen mee. Zijn bedrijf ligt aan de Elmpterweg die nu nog de doorgaande weg is tussen Nederland en Duitsland. De aanleg van de N280-Oost en de Rijksweg 73-Zuid heeft tot gevolg dat het bedrijf niet langer direct bereikbaar is vanuit Duitsland. De provincie is van mening dat de keuze voor het tracé reeds is gemaakt in het eerder vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan Limburg "N280-Oost" (POL-aanvulling). Dit betekent volgens haar dat daar niet meer van kon worden afgeweken.


* 200509908/1
(Milieuvergunning motorcrossterrein Boxmeer) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan "Motor Cross Club Boxmeer" voor motorcrossterrein 't Snepke aan de Rijkevoortseweg in Boxmeer. Een inwoner van de gemeente heeft bezwaar tegen deze milieuvergunning. Hij is van mening dat het provinciebestuur ten onrechte geen milieueffectrapport heeft laten maken. Verder voert hij aan dat het terrein vele jaren illegaal is gebruikt en dat daardoor het leefmilieu ernstig is aangetast. Volgens hem heeft slechts een klein aantal gebruikers baat bij vergunningverlening en worden daarmee geen maatschappelijke of algemene belangen gediend. Hij vindt dat het motorcrossterrein ernstige geluidoverlast veroorzaakt. Het terrein ligt in landelijk gebied en het atypische geluid van motoren brengt volgens hem mee dat niet met de algemeen gehanteerde geluidnormen kan worden volstaan. Ten slotte is de tegenstander van de milieuvergunning van mening dat het provinciebestuur onvoldoende rekening heeft gehouden met bouwontwikkelingen in de omgeving en geen rekening heeft gehouden met het feit dat waardevolle natuurgebieden in de nabijheid van het terrein liggen.


* 200600134/1
(Monumentenvergunning 'Het Veerhuis' in Liesveld) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Liesveld heeft verleend aan "Schippers & Den Hartog Bouw B.V." voor het aanpassen van het pand 'Het Veerhuis' en de bijbehorende schuur aan de Buitenhaven 29 in Nieuwpoort. De aanpassing ziet op herstel- en verbeteringswerkzaamheden aan het casco van 'Het Veerhuis'. De bedoeling is dat dit pand in de toekomst zal worden bewoond. De buurman van 'Het Veerhuis' vindt dat de vergunning niet had mogen worden verleend, onder meer omdat het besluit afwijkt van het advies dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg had uitgebracht.


* 200601131/1
(Melding verandering BM Vastgoed B.V. in Ambt Delden) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel, waarbij een melding voor het veranderen van het bedrijf van BM Vastgoed B.V. is geweigerd. Het college heeft de melding geweigerd, omdat het volgens hem niet zeker is dat aan de geluidnormen van de huidige milieuvergunning zal kunnen worden voldaan. Het bedrijf stelt dat dit geen probleem moet zijn, omdat andere activiteiten in omvang zullen worden gereduceerd.


* 200601165/1
(Aanvraag milieuvergunning BM Vastgoed B.V. in Ambt Delden) Uitspraak over twee besluiten van het college van gedeputeerde staten van Overijssel, waarbij aanvragen van BM Vastgoed B.V. uit Otterlo om een veranderingsvergunning voor haar bedrijf aan de Langenhorsterweg te Ambt Delden te verlenen, buiten behandeling zijn gelaten. De aanvragen hebben onder andere betrekking op het produceren, bewerken, verpakken, opslaan en verkopen van kunststoffen, en op het uitbreiden van de meng- en opslagcapaciteit binnen het bedrijf. Het provinciebestuur heeft besloten om de aanvragen buiten behandeling te laten, omdat er in het verleden al zoveel veranderingen zijn aangebracht in de bedrijfsvoering, dat één totale milieuvergunning voor het gehele bedrijf volgens hem overzichtelijker is. BM Vastgoed B.V. vindt dat verweerder niet heeft aangegeven waarom een revisievergunning nodig is. In een eerder stadium is al geprobeerd om het probleem op te lossen via mediation. Tijdens die gesprekken is volgens BM Vastgoed B.V. afgesproken dat met twee veranderingsvergunningen kon worden volstaan. Verder is volgens haar de complexiteit van het vergunningenbestand geen reden voor het buiten behandeling laten van de aanvragen, maar dienen hiervoor milieutechnische argumenten te worden aangedragen. Volgens het bedrijf voldoen de aangevraagde wijzigingen aan de voorschriften van de bestaande vergunning.


* 200601656/1
(Handhaving geluidoverlast café Frowijn in Nijmegen) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen, waarbij het verzoek van een aantal inwoners uit Nijmegen om op te treden tegen geluidoverlast van café Frowijn is afgewezen. Het gemeentebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat geluidoverlast door stemgeluid niet zou worden geregeld gereguleerd door het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen (het Besluit). Bovendien is er geen muziekgeluid geconstateerd, zodat ook daarom geen aanleiding bestond om handhavend op te treden. De inwoners zijn van mening dat het Besluit wèl de mogelijkheid biedt om overlast door stemgeluid aan te pakken.


* 200601856/1
(Sanering bodemverontreiniging Derde Oosterparkstraat in Amsterdam)
Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam van bodemverontreiniging op een aantal percelen in de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam en over de instemming met de wijze van saneren. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van de Stichting Monumentenbehoud Nederland hiertegen niet-ontvankelijk verklaard, omdat de stichting geen belanghebbende zou zijn bij deze beslissing. De Stichting is het hier niet mee eens, omdat volgens haar in het saneringsplan onder meer is voorzien in het verlagen van de grondwaterstand, waardoor schade wordt toegebracht aan de op de percelen aanwezige gebouwen. Daarom vindt zij dat haar belang rechtstreeks betrokken is bij het besluit van het college.


* 200602286/1
(Vergunning vervoer splijtstoffen Kerncentrale Borssele) Uitspraak over de vergunning die de staatssecretaris van VROM en de minister van EZ hebben verleend aan Transnubel B.V. voor het vervoeren over de weg van maximaal tien zendingen bestraalde splijtstofelementen van de Kerncentrale Borssele naar de overslagplaats in Vlissingen. De uitspraak gaat ook over de vergunning die zij hebben verleend voor het vervoeren over spoor van deze zendingen splijtstofelementen vanaf de overslagplaats in Vlissingen naar de Belgische grens. De uiteindelijke bestemming is de opwerkingsfabriek Cogéma in Frankrijk. Greenpeace is het niet eens met deze vergunningen. Zij is van mening dat de vergunningen niet alleen betrekking hebben op het vervoer van splijtstoffen, maar ten onrechte ook op het zich ontdoen van die splijtstoffen. Volgens Greenpeace moeten de splijtstoffen als radioactieve afvalstoffen worden aangemerkt en zijn de regels voor de in-, uit- en doorvoer van radioactieve afvalstoffen van toepassing. Greenpeace is van mening dat de vergunning niet aan deze regels voldoet. Verder wegen volgens Greenpeace de voordelen van het vervoer niet op tegen de gezondheidschade die als gevolg daarvan zou kunnen worden toegebracht. Ook is Greenpeace de mening toegedaan dat de vergunningen zich niet verdragen met de internationale afspraken om directe opslag van kernafval voorrang te geven boven opwerking. Ten slotte hebben de staatssecretaris en de minister volgens Greenpeace onvoldoende onderzoek verricht naar de veiligheidsrisico's die uit de mogelijkheid van een terroristische aanslag op het transport voortvloeien.


* 200603734/1
(Ligplaatsvergunning en bestuursdwang woonboot "Deux Amis" in Amsterdam)
Uitspraak over de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om een ligplaatsvergunning te verlenen aan de eigenaren van de woonboot "Deux Amis" in Amsterdam. Het collegebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat de eigenaren niet voldoende hebben aangetoond dat zij de woonboot al ruim tien jaar permanent bewonen. Dat is namelijk een van de vereisten om op grond van een overgangsregeling voor een speciale ligplaatsvergunning in aanmerking te komen. De uitspraak gaat ook over de bestuursdwang die burgemeester en wethouders hebben aangezegd om de woonboot te verwijderen uit de Amsterdamse wateren. De eigenaren zijn het met beide beslissingen van het gemeentebestuur niet eens.