Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Dag van de Stage woensdag 4 oktober

Dag legt basis voor professionele samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Dag van de Stage in het Gouvernement aan de Maas
Op 4 oktober 2006 organiseert de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg in samenwerking met Provincie Limburg de Dag van de Stage in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht. Op deze dag wordt een debat gehouden tussen scholen, leerlingen en bedrijfsleven om met elkaar over het onderwerp stage, opgedane ervaringen, good practices en bekende en onbekende weerstanden een brede discussie aan te gaan.

Programma
13.30 uur ontvangst
14.00 uur opening dagvoorzitter J.H.H. Mans
14.05 uur welkom M.J.A. Eurlings, gedeputeerde Provincie Limburg 14.15 uur inleiding W.H.M. Cals, Carbooncollege Hoensbroek 14.30 uur inleiding B.H.C. Vlake, Caradon Stelrad Nuth 14.45 uur inleiding V. Timmers, Voka Limburg, Hasselt (B) 15.00 uur samenvatting inleidingen
15.15 uur pauze
15.45 uur debat panelleden en deelnemers
17.05 uur samenvatting, conclusies en vervolgstappen door dagvoorzitter 17.15 uur borrel

Wensen en behoeftes van ondernemers en stagiaires komen vaak niet overeen, waardoor er menigmaal sprake is van een onbevredigend verloop van de stage voor beide partijen. Bovendien kan de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven een stuk beter. Daarom organiseren Kamer van Koophandel Zuid-Limburg in samenwerking met Provincie Limburg en met onder andere de FNV onder het motto: 'Stage lopen, dat werkt!' de landelijke Dag van Stage in het Gouvernement aan de Maas. De Dag van de Stage is onderdeel van de vierde Nationale OnderwijsWeek die van 2 tot en met 6 oktober plaatsvindt en als thema 'De Ondernemende School' heeft.

Mismatch tussen leerlingen, begeleiders en ondernemers

Het stageprobleem betreft alle betrokkenen, de begeleidende docenten, de leerling en de ondernemer respectievelijk de projectbegeleider. Stagebegeleiders hebben vaak te weinig tijd om leerlingen serieus te begeleiden en vaak zijn de leerdoelen bij betrokkenen niet duidelijk. Docenten worden aangemoedigd stage te lopen bij bedrijven om meer feeling voor het bedrijfsleven te krijgen om zo studenten beter te kunnen voorbereiden op hun beroepskeuze en het volgen van stages. De KvK is blij dat op Prinsjesdag bekend is gemaakt dat het Ministerie van OCW vanaf dit jaar 35 miljoen euro per jaar beschikbaar stelt voor het MBO ten behoeve van stageplaatsen. Bij leerlingen heerst vaak een irreëel beroepenbeeld, dat omgebogen dient te worden zodat er een beter arbeidsmarktperspectief ontstaat. Tenslotte is de bereidheid van bedrijven om stagiaires aan te nemen laag en weet men vaak niet goed wat er van hen verwacht wordt.




Kamer van Koophandel Zuid-Limburg