Openbaar Ministerie

Zitting hoofdverdachten inzake Eco-Brasil

Functioneel Parket, 2 oktober 2006

Op woensdag 4 oktober en vrijdag 6 oktober 2006 vindt bij de rechtbank te Zutphen de zitting in de strafzaak tegen respectievelijk de oprichters/eigenaren van de bedrijven Eco-Brasil BV, Huysduynen, Hoquwin Vastgoed BV en Capital Ground and Building Investment NV plaats. Deze zitting is een gevolg van een onderzoek van de FIOD-ECD, onder leiding van het Functioneel Parket, naar onder meer vermoedelijke oplichting van beleggers in Nederland.

De verdachten hebben vermoedelijk, in de periode 1999-2004, met gebruikmaking van verschillende rechtspersonen en een call-centre met tientallen medewerkers, honderden potentiële beleggers benaderd zonder over de vereiste vergunning te beschikken. Ingevolge de Wet Toezicht Kredietwezen is voor het bemiddelen en aantrekken van gelden een ontheffing/vergunning vereist van de Nederlandsche bank en Autoriteit Financiële markten.

De beleggers werd voorgehouden dat het door hen in te leggen geld zou worden belegd in onder meer tropische bosbouwplantages in Brazilië en onroerend goed terwijl er in werkelijkheid, vermoedelijk, niet of nauwelijks werd belegd. De beleggers zouden maandelijkse rendementen uit de beleggingen ontvangen. De rendementen die werden uitgekeerd werden, vermoedelijke, gefinancierd met de inleg van andere beleggers. Het ingelegde geld, tientallen miljoenen euro's, is grotendeels verdwenen en de bedrijven zijn inmiddels gefailleerd.

Op woensdag 4 oktober en vrijdag 6 oktober 2006 vindt bij de rechtbank te Zutphen de zitting tegen de twee hoofdverdachten plaats. De feiten op de dagvaarding zijn onder andere; oplichting van beleggers en overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen.

De twee hoofdverdachten zitten sinds december 2005 in voorlopige hechtenis. De gedupeerden hebben de mogelijkheid gekregen een vordering in te dienen.

Begin volgend jaar zullen nog 3 verdachten zich moeten verantwoorden. Verklaar jargon

---