Gemeente Tilburg

Datum
2 oktober 2006

Tilburg organiseert Banen- & Stagefestival voor jongeren

No-riskpolis voor Tilburgse werkgevers

Op woensdag 4 oktober organiseert de gemeente Tilburg samen met de Taskforce Jeugdwerkloosheid, het CWI, het UWV en het ROC Midden-Brabant een Banen- & Stagefestival, bij de Kamer Van Koophandel aan het Reitseplein 1 in Tilburg. Het festival duurt van 14.00 uur tot 23.00 uur. In de middag maken ruim 65 bedrijven kennis met leergierige jongeren door middel van speeddating. Tilburg hoopt hiermee jongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder werk en zonder (v)mbo-diploma aan een leerbaan te helpen. In de avond kunnen werkgevers, onderwijs en overheid samen aan de slag met 'werkbank'-sessies. De vraag 'Hoe kunnen het onderwijs en het bedrijfsleven beter op elkaar aansluiten?' staat hierbij centraal. Wethouder Gon Mevis van Werk, inkomen en participatie: "Begin dit jaar hebben we tijdens de werkconferentie Tweede Kans Beroepsonderwijs de ambitie uitgesproken om de komende twee jaar 900 jongeren aan een leerbaan te helpen. Dit festival is één van de acties om dat te realiseren. Als gemeente geven we het goede voorbeeld. We hebben op dit moment ongeveer 140 plaatsen voor jongeren, dat verhogen we tot 180".

Leerbanen
Een speerpunt in het beleidsplan van de coalitie is dat alle werkloze jongeren tot 23 jaar terug moeten keren naar school, werk of een combinatie van werk met leren. "Een grote groep jongeren kan met een leerbaan alsnog een diploma op mbo-niveau halen. Daarmee maken zij een betere kans op de arbeidsmarkt én doen zij al werkervaring op", aldus Mevis. Een leerbaan combineert vier dagen werken met één dag leren op school. Deze combinatie van werken én leren is ook voor werkgevers interessant, omdat jongeren opgeleid en gevormd kunnen worden binnen de organisatie. Dat stelt werkgevers in staat om nu al in te spelen op de gevolgen van de vergrijzing. Om werkgevers te stimuleren, staat de gemeente garant voor de kosten bij ziekteverzuim in de vorm van een no-riskpolis. Daarnaast krijgen ze van het Rijk loonkostensubsidie, die maximaal 5.500 euro per jaar bedraagt.

Taskforce Jeugdwerkloosheid

Tilburg telt 386 werkloze jongeren die bij CWI staan ingeschreven. De gemeente telt daarnaast 285 uitkeringsgerechtigden in de leeftijd van 16 tot 23 jaar en 476 jongeren staan geregistreerd als voortijdig schoolverlater. Veel van de jongeren die bij CWI staan ingeschreven voldoen niet aan de eisen die werkgevers aan hen stellen. Zij vormen een harde kern die landelijk volgens de Taskforce Jeugdwerkloosheid tussen de 30.000 en 40.000 jongeren telt. Via het Tweede Kans Beroepsonderwijs willen de leden van VNO-NCW en MKB Nederland, de vakbeweging, gemeenten, onderwijsinstellingen (ROC's), CWI en kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven dit probleem oplossen en deze jongeren de mogelijkheid geven een diploma op mbo-niveau te halen.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, 013 542 88 19 Kim Verbruggen, Communicatie Sociale Zaken, 013 542 95 00


---- --