Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 2 oktober 2006

Persuitnodiging

Presentatie aan besturen over waterschapsterrein Bergermeer

Nederland is klein, denk groot. Geïnspireerd door deze campagne presenteren de bestuurscolleges van de gemeente Alkmaar en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op woensdag 4 oktober de tussenstand in het project De Waterkwekerij. Beide partijen zien deze baanbrekende vorm van landwinning en gebiedsontwikkeling als bron voor een breed bondgenootschap met verschillende overheden en private partijen.

De gezamenlijke informatiebijeenkomst wordt georganiseerd voor de gemeenteraad van de gemeente Alkmaar en het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Bij De Waterkwekerij gaat het om de herontwikkeling van het terrein van de Rioolwaterzuivering (rwzi) Alkmaar en enkele aanpalende percelen tot een waterrijke, duurzame en innovatieve stadswijk. Een wijk die is gestoeld op de nieuwste technologische ontwikkelingen en inno­vaties op het gebied van waterzuivering en die het resultaat moet worden van groot en toekomst­gericht denken en verregaand samenwerken tussen verschillende overheden.

Het streven is het afvalwater hier voortaan te zuiveren met een installatie die slechts een fractie van de ruimte nodig heeft van de huidige. Daarmee komt ruimte vrij voor woningen en bedrijven die hun warmte, koeling en energie (gedeeltelijk) betrekken van de rioolwaterzuivering.

De afgelopen maanden is gewerkt aan een onderzoek om te bezien hoe het project kan worden gerealiseerd. Technisch gezien is de Waterkwekerij binnen bereik. Financieel zijn er echter nog wel enkele gaten te dichten, waarvoor naar andere overheden wordt gekeken.

De stedenbouwkundige invulling wordt in belangrijke mate bepaald door de financiële randvoorwaarden.

Gemeente en hoogheemraadschap lichten op 4 oktober de stand van zaken toe. Vertegenwoordigers van de pers zijn hierbij welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de Reaalzaal van Theater De Vest en begint om 20.00 uur. Naar verwachting duurt de bijeenkomst tot 21.30 uur. 's Middags vanaf 17.00 uur krijgen geïnteresseerde raads- en bestuursleden een rondleiding over het rwzi-terrein op bedrijventerrein Bergermeer.

Noot voor de pers (

Gemeente Alkmaar