Gemeente Rotterdam


---
File: 2c0c25.gif




Nr. 186
3 oktober 2006

Activerende begeleiding voor patiënten met gezondheidsrisico's

Voorkomen dat gezondheidsklachten leiden tot chronische aandoeningen. Die doelstelling staat centraal in een innovatief programma waarmee de gemeente Rotterdam, Achmea Zorg en een aantal zorgaanbieders van start willen gaan. Aanleiding is de sterke groei van het aantal diabetes- en depressiepatiënten. Persoonlijke begeleiding moet de patiënt helpen de leefstijladviezen van bijvoorbeeld een huisarts of fysiotherapeut daadwerkelijk op te volgen.

Met het programma 'Van Klacht naar Kracht' willen de samenwerkende partners vooral inzetten op beginnende gezondheidsklachten. Deze kunnen voorbodes zijn van aandoeningen als diabetes en depressie, die een langdurig of chronisch karakter hebben. Om dat te voorkomen zijn vaak stevige adviezen en richtlijnen nodig van bijvoorbeeld de huisarts of fysiotherapeut. Dat geldt ook voor adviezen om te stoppen met roken en minderen van alcoholconsumptie. Niet iedereen is in staat om zich op eigen kracht aan dergelijke gezondheidsadviezen te houden. Een persoonlijke begeleider moet de patiënt daarbij gaan helpen. Een belangrijk instrument daarbij is het in beweging brengen van de patiënt, zowel lichamelijk als mentaal.

Bij het programma 'Van Klacht naar Kracht' is een aantal partijen betrokken. Naast de gemeente Rotterdam en Achmea Zorg zijn dat eerstelijns samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld gezondheidscentra of fysiotherapiepraktijken, Thuiszorg Rotterdam, instellingen voor Preventieve Geestelijke Gezondheidszorg, Stichting Zorgimpuls en Hogeschool Rotterdam. Zij werken samen aan het begeleidingsprogramma en zorgen voor korte doorverwijslijnen.

Op woensdag 4 oktober plaatsen Jantine Kriens, wethouder van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang van de gemeente Rotterdam, Achmea Zorg en vertegenwoordigers van de betrokken partners hun handtekening onder een intentieverklaring om het programma 'Van Klacht naar Kracht' gezamenlijk te realiseren. Hiermee zetten de partijen een belangrijke stap op weg naar een set van afspraken. Doelstelling is om in de eerste helft van 2007 in een aantal gezondheidscentra te werken volgens deze nieuwe aanpak.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam