Gemeente Apeldoorn



Fietsersbond houdt onderzoek naar fietsklimaat Apeldoorn

Wethouder Rob Metz van Mobiliteit geeft op 4 oktober het startsein voor een onderzoek van de Fietsersbond naar het fietsklimaat in Apeldoorn. De Fietsersbond beoordeelt de gemeente Apeldoorn op een aantal aspecten, te weten; het beleid van de gemeente, de fietstevredenheid, comfort (hinder), kwaliteit van het wegdek en de verkeersveiligheid.

In 2000 heeft de Fietsersbond al eerder een dergelijk onderzoek gehouden in Apeldoorn en de resultaten hiervan vergeleken met 119 andere gemeenten. Per gemeente werden gegevens over onder andere fietsgebruik, fietsbeleid en ongevalgegevens verzameld. Ook reed het onderzoeksteam van de Fietsbalans per gemeente een aantal veel gebruikte fietsroutes met een speciale meetfiets die oponthoud en de hobbels in het fietspad registreert. Dat alles leidde tot een uitgebreide vergelijking van gemeenten voor wat betreft hun fietsvriendelijkheid. Apeldoorn scoorde ten opzichte van andere gemeenten hoog op directheid, fietsgebruik, verkeersveiligheid en beleid en kwam hiermee in de top vijf van de fietsvriendelijke gemeenten in Nederland.

Vanaf 4 oktober wordt Apeldoorn een maand lang door de Fietsersbond op dezelfde aspecten beoordeeld als in het eerste onderzoek. Deze keer aangevuld met een analyse van het fietsnetwerk, beoordeling van de kwaliteit van het fietsparkeerbeleid van de gemeente en wordt er aandacht besteed aan de effecten van het fietsgebruik op de luchtkwaliteit en gezondheid.

In april 2007 verwacht de gemeente het eindrapport met de aanbevelingen van de Fietsersbond te mogen ontvangen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 3-okt-2006 03:42