Gemeente Zwolle

College stelt voortgangsrapportage maatschappelijke opvang/verslavingszorg vast


Datum uitgave: 03-10-2006
Het college heeft de eerste voortgangsrapportage maatschappelijke opvang/ verslavingszorg vastgesteld. De rapportage heeft samenhang met de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) die per 1 januari 2007 onderdeel wordt van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de beleidsagenda maatschappelijke opvang en ambulante verslavingszorg regio Zwolle, 2005 - 2009 heeft de raad in juni 2005 de leidraad voor het handelen van het college van Burgemeester en Wethouders vastgelegd. De nu vastgestelde rapportage bestaat uit twee delen: ontwikkelingen en een actieplan.

De beleidsagenda 2005-2009 is een dynamisch document. Jaarlijks houdt het college, op basis van de ontwikkelingen op landelijk en regionaal niveau, de beleidskaders tegen het licht. Deze eerste voortgangsrapportage vormt de afsluiting van de eerste cyclus. Deze cyclus bestond uit de eerste stedelijke monitor Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz), een werkbijeenkomst met de regio en bestuurlijk overleg met de regiogemeenten.

Lokale ontwikkelingen
In de gemeente Zwolle heeft zich sinds juni 2005 een aantal relevante ontwikkelingen voorgedaan. Nog in 2006 wil het college onder meer een besluit nemen over de subsidieaanvraag van het RIBW voor de zorgverlening in De Herberg.

Regionaal werkende instellingen
Veel van de instellingen die door de gemeente (gaan) worden gesubsidieerd hebben een regionaal werkterrein. Dit geldt onder meer voor het Cad Zwolle, Arcuris, CWZW Leger des Heils en RIBW. In de maatschappelijke opvang en verslavingszorg zijn verschillende fusiebewegingen gaande. Het Cad Zwolle is inmiddels met Tactus (verslavingszorg in Twente, Deventer, Apeldoorn) gefuseerd tot de TACTUS Groep, Arcuris heeft aangekondigd te gaan fuseren met De Grift (verslavingszorg in deel van Gelderland). Het RIBW Zwolle beraadt zich op een fusiepartner en het CWZW Leger des Heils heeft aangekondigd de werkeenheden Zwolle en Enschede samen te willen voegen.

Nieuwe initiatieven
De gemeente Zwolle stelt in haar beleidskaders actieplannen centraal. In deze voortgangsrapportage is een aantal nieuwe acties benoemd, die zich vooralsnog op bestuurlijk niveau afspelen.

Bron: afdeling Communicatie