Gemeente Zwolle

Plannen voor Zwols zwemwater aangescherpt


Datum uitgave: 03-10-2006
Er wordt hard gewerkt om de Zwolse zwembadvoorzieningen op peil te brengen. Een consultatie van marktpartijen heeft belangrijke nieuwe informatie opgeleverd. Burgemeester en wethouders hebben op voorstel van sportwethouder Janco Cnossen dinsdag 3 oktober een nieuwe koers ingezet om de stad op zo kort mogelijke termijn voldoende zwemwater van goede kwaliteit te bieden.

De gemeenteraad wordt gevraagd om een reactie op de ideeën van het college, waarna de voorbereidingen voor een openbare aanbesteding in gang kunnen worden gezet. Het uitgangspunt van burgemeester en wethouders is dat in 2010 de nieuwe voorzieningen zijn gerealiseerd.

Terugblik
Zwolle is toe aan nieuwe zwembadvoorzieningen. De huidige twee baden (Hanzebad en Aa-bad) voldoen niet aan de eisen van deze tijd. De voorkeur gaat uit naar twee locaties, verdeeld over de stad. De afgelopen jaren is uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. De gemeenteraad heeft daarop voorwaarden gesteld op het gebied van het aantal (twee, zolang dat binnen de exploitatielasten van de huidige baden mogelijk is), de functies (alle basisfuncties, zoals les-, school-, vereniging- en therapiezwemmen) en de structuur (gemeente op afstand).

Begin dit jaar zijn marktpartijen gevraagd om te reageren op de plannen. Duidelijk is geworden dat het niet mogelijk is om binnen de randvoorwaarden een partij te vinden die de realisatie en exploitatie van zwembaden ziet zitten. Daarom vinden burgemeester en wethouders dat de randvoorwaarden moeten worden gespecificeerd en aangescherpt.

Twee baden
Het college is, net als de gemeenteraad, voorstander van twee zwemlocaties. Op die manier is voor iedereen een zwembad in de buurt.

Hoofdbad
Aan de gemeenteraad wordt nu voorgesteld om in te zetten op één hoofdbad, waar in ieder geval les-, school-, verenigings- en therapiezwemmen wordt aangeboden. Renovatie van een van de huidige baden tot hoofdbad is geen goed voorstel, zo is uit onderzoek gebleken. De hoge onderhoudslasten, de kortere afschrijvingstermijn en het gebrek aan besparing bij nieuwbouw zorgen daarvoor. In de zoektocht naar een nieuwe locatie werden eerder zes locaties genoemd. Uit de marktconsultatie blijkt dat drie locaties geschikt zijn: Rechterland/De Vrolijkheid, Het Hoge Laar en De Tippe. Rechterland/De Vrolijkheid kan op enthousiasme rekenen bij marktpartijen, door de combinatie met andere sportvoorzieningen in de omgeving. Het college ziet ook De Tippe als een goede optie, onder meer vanwege de goede bereikbaarheid en de ambities voor dat gebied. Het Hoge Laar is minder geschikt, vanwege een benodigde bestemmingsplanwijziging en de beperkte mogelijkheden voor toevoeging van commerciële functies. Burgemeester en wethouders zien daarom voorlopig twee geschikte locaties: Rechterland/De Vrolijkheid en De Tippe.

Windesheim
De tweede zwembadlocatie kan worden gezocht op het terrein van Hogeschool Windesheim. Windesheim heeft al plannen voor uitbreiding van het zwemwater, waarbij gestreefd wordt naar realisatie in 2009-2010. Met de hogeschool wordt inmiddels gesproken over de samenwerkingsmogelijkheden.

Capaciteit
De Zwolse baden kennen op het moment zo'n 190.000 bezoekers per jaar. Met de voorwaarden die eerder door de gemeenteraad zijn gesteld, kan niet in hun behoefte worden voorzien. Daarom willen burgemeester en wethouders het programma van eisen voor de nieuwe zwembaden verruimen van 200 vierkante meter voor het hoofdbad tot 500 vierkante meter. Daarin kan dan een doelgroepenbad van 25 bij 12,5 meter worden opgenomen. Bovendien moet de toekomstige exploitant minimaal aan de vraag van de 190.000 voldoen.

Financiën
Dat er meer geld nodig is voor de ontwikkeling van nieuwe zwemwatervoorzieningen is duidelijk geworden. Burgemeester en wethouders willen op dit moment geen bedragen noemen, onder meer om de aanbesteding niet te beïnvloeden. Nadat marktpartijen voorstellen hebben ingediend, zal duidelijkheid ontstaan over de benodigde bedragen.

Vervolg
Nu burgemeester en wethouders hun ideeën voor de zwemvoorzieningen in beeld hebben gebracht, is het woord aan de gemeenteraad. Nadat met de raadsleden van gedachten is gewisseld over de informatie, worden de plannen verder uitgewerkt om vervolgens besluiten te nemen.

Bron: afdeling Communicatie