Waterschap Roer & Overmaas


04-10-2006

Persinformatie: aanleg regenwaterbuffers Cadier en Keer

Het Waterschap Roer en Overmaas is in Cadier en Keer gestart met de aanleg van 4 regenwaterbuffers om zo riooloverstortwater gereguleerd te kunnen afvoeren. Met het aanleggen van groene buffers -die als tijdelijke opslag dienen- wordt overstortwater uit het regenwaterriool tijdelijk opgevangen bij zeer hevige neerslag. Het opgevangen water wordt zodra het kan teruggepompt naar het rioolstelsel. Samen met het aanleggen van betonnen bergingskoker of open foliebuffer door de gemeente, behoort overstort van rioolwater in het buitengebied in Cadier en Keer tot het verleden. Het gaat om de volgende locaties:

Buffer Orenberg (Eckelrade) met een inhoud van 3.950 m³ Buffer Bunderdel met een inhoud van 1.550 m³
Buffer Kapelweg met een inhoud van 1.550 m³
Buffer Fommestraat met een inhoud van 1.250 m³

Cadier en Keer is over het algemeen gescheiden gerioleerd. Dit betekent dat vuilwater en het regenwater apart worden ingezameld en afgevoerd. Het vuilwater afkomstig van onder andere toilet en gootsteen wordt op diverse locaties opgevangen en verpompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Maastricht. Het regenwater afkomstig van daken en wegen wordt opgevangen en afgevoerd naar de waterbuffers die aan de rand van de kern liggen. Op die locaties waar wel eens overstorten uit het riool voorkomen bij hevige regenval, wordt dit tijdelijk opgevangen in een betonnen buffer of foliebuffer. Bij nog extremere neerslag waarbij zelfs deze bassins niet voldoende water kunnen bergen, zal straks het overtollige lwater tijdelijk in een groene buffer worden opgeslagen en zodra het kan, worden teruggepompt naar het rioolstelsel.

Totale kosten voor de aanleg van de 4 groene regenwaterbuffers bedragen ongeveer 350.000 euro. Het waterschap komt in aanmerking voor een subsidie in het kader van de Tijdelijke regeling eenmalige bestrijding wateroverlast van ongeveer 25 % van deze kosten. De werkzaamheden zullen in de eerste helft van 2007 worden afgerond.