Groen!

Brussel, 3 oktober 2006

Onderhandelingen Suez Gaz de France

Consument wordt de absolute dupe van regeringsvoorstellen

Groen! is bezorgd over de wijze waarop de federale regering onderhandelt over de fusie tussen Suez en Gaz de France. Enkel de consument zal het slachtoffer worden van de koehandel waaraan de regering zich momenteel beschuldigt, meent Luc Barbé (Groen!). De regering wil Suez laten opdraaien voor de korting op de aardgasfactuur, wil de SPE redden en lijkt zelfs bereid een deel van de ontmanteling van de kerncentrales op zich te willen nemen. In alle gevallen zal de factuur uiteindelijk aan de burger gepresenteerd worden.

De federale regering onderhandelt momenteel over de fusie tussen Suez en Gaz de France. Volgens Groen!-energiespecialist Luc Barbé wordt de Belgische consument de absolute dupe indien deze regering op de ingeslagen weg voortgaat. Luc Barbé verwijst naar:
* de redding van SPE. De federale regering wil blijkbaar de Belgische elektriciteitsproducent SPE redden, maar, stelt Luc Barbé, dit mag niet gebeuren tegen eender welke kostprijs. Die prijs zal immers worden verhaald op de consument die straks stroom verbruikt.

* ontmanteling kerncentrales. Groen! verwerpt de piste dat de overheid een stuk van de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales op zich zou nemen. De voorbije jaren hebben we al allemaal, via onze elektriciteitsrekening, betaald voor de ontmanteling. Het afschuiven van (een deel) van die ontmantelingskosten op de overheid, betekent dat we straks met zijn allen twee keer gaan betalen!

* korting aardgasfactuur. De regering wil Suez laten opdraaien voor de korting op de aardgasfactuur van de gezinnen. Die korting kost de regering 100 miljoen euro. De regering probeert nu haar eigen beloftes te laten betalen door Suez. De regering kan zo misschien wel uitpakken met een sluitende begroting. De consument echter zal, op langere termijn, meer baat hebben bij een goede werking van de energiemarkt dan met een opgesmukte begroting van deze paarse regering.

Groen! roept de federale regering op de onderhandelingsteksten aan het parlement te bezorgen. Nu gebeuren blijkbaar alle gesprekken achter gesloten deuren, zonder de minste democratische controle. De uitslag van deze onderhandelingen zal nochtans in grote mate bepalen welke prijs de consument de komende jaren zal betalen voor zijn elektriciteit. Enige parlementaire controle is hier op zijn plaats, aldus nog Luc Barbé.