Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 234 MJS
Datum: 4 oktober 2006

Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2007 in teken van verbetering logistiek

Een verbetering van logistiek in de Jeugdzorg, het terugbrengen van de wachtlijsten en een Friese jeugdinstelling zijn de hoofdpunten uit het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2007. Voor het eerst presenteerde Gedeputeerde Jan Ploeg het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg samen met de directeur van Bureau Jeugdzorg Friesland Jan-Dirk Sprokkereef en de directeur van Jeugdhulp Friesland Gabriël Anthonio. "Het gaat goed, maar het kan nog beter. Samen gaan we ervoor", aldus het drietal.

Logistiek
De aansluiting tussen de eerste lijn (scholen, huisartsen, consultatiebureaus etc) en Bureau Jeugdzorg Friesland, dat ervoor zorgt dat jeugdigen goed worden doorverwezen, is sinds vorig jaar met het project Jong in Fryslan aandachtspunt. De provincie verwacht dat aan het eind van dit jaar twintig gemeenten zijn gestart of willen starten met Jong in Fryslân door onder andere mee te doen aan een registratiesysteem om ontwikkeling van Friese kinderen te volgen en om informatieoverdracht makkelijker te maken. De provincie zet ook een 'Jeugdmonitor' op. Dit is een soort database waarin verschillende onderzoeksgegevens over jongeren, bijvoorbeeld van de GGZ of van Bureau Jeugdzorg Friesland worden samengebracht. De gegevens uit de monitor kunnen door beleidsmakers worden gebruikt.

Bureau Jeugdzorg Friesland werkt ook op verschillende manieren aan een verbetering van de logistiek. Zo is er één telefoonnummer voor informatie, advies en (aan)meldingen voor geïndiceerde jeugdhulpverlening, jeugd-geestelijke gezondheidszorg en onderzoek door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Gevolg hiervan is dat de jeugdige meteen adequaat kan worden geholpen. Daarnaast gaan verschillende instanties in de jeugdzorg volgens dezelfde methode werken zodat hulpverleners het werk niet dubbel hoeven te doen.

Jeugdhulp Friesland is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het zorgaanbod in de provincie. Om ervoor te zorgen dat kinderen dichtbij huis en sneller geholpen kunnen worden, deelt Jeugdhulp Friesland volgend jaar de provincie in in drie regio's. In deze drie regio's is vanaf eind volgend jaar het volledige zorgaanbod aanwezig. Het gaat om de regio's Sneek, Leeuwarden en Heerenveen.

Wachtlijsten
Ondanks dat het aantal hulpvragen sinds begin dit jaar met 10% is gestegen, zijn veel wachtlijsten van Bureau Jeugdzorg weggewerkt of onder controle. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling is op dit moment in staat de meldingen binnen de vereiste termijn van vijf dagen in onderzoek te nemen en binnen de termijn van negentig dagen af te handelen. Bij binnenkomst van een melding vindt een risicotaxatie plaats. Risicovolle zaken worden direct opgepakt. Er zijn geen wachtlijsten Jeugdbescherming en Jeugdreclassering . De wachtlijsten voor de vrijwillige jeugdhulpverlening ontwikkelen zich positief en moeten in 2007 tot het verleden gaan behoren.

Van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de provincie extra middelen gekregen om alle wachtlijsten in de jeugdzorg te verkorten en onder de wettelijke norm te brengen. Hiervoor heeft de provincie samen met Bureau Jeugdzorg Friesland en Jeugdhulp Friesland een aanvalsplan geschreven. Staatssecretaris Ross-van Dorp heeft Fryslân complimenten gegeven voor de wijze waarop het aanvalsplan wordt uitgevoerd.

Friese Jeugdinstelling en Doen wat werkt
Heeft Fryslân een residentiële jeugdinstelling nodig? Voor hoeveel kinderen, op welke locatie en met welke behandelingen? Dat zijn de vragen waar Jeugdhulp Friesland op dit moment een antwoord op zoekt. Naar verwachting hebben 60-80 Friese kinderen per jaar een plek in een jeugdinstelling nodig waar zij in hun eigen omgeving behandeld kunnen worden. De eerste resultaten van het uitgebreide onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

Het project Doen wat Werkt is vanaf 1 oktober helemaal operationeel. Dit project is bedoeld voor noordelijke jongeren met ernstige gedragsproblemen die anders in een jeugdgevangenis terecht zouden komen. Nu worden de kinderen apart opgevangen, krijgen ze verschillende soorten behandelingen waaronder therapie met hun familie en worden ze begeleid naar school of werk. Op dit moment zitten er zes jongeren in de eerste fase van het traject, de time-out fase, waarvan uit twee Fryslân. Ook aan de verschillende behandelingstrajecten doe al jongeren mee.


-----------------------


---- --