Ingezonden persbericht


Persbericht academisch ziekenhuis Maastricht

Medisch Centrum Annadal: nieuwe zorg zonder wachtlijst

Op 4 oktober vindt in Maastricht de (her)opening plaats van het Medisch Centrum Annadal (MCA). Dit is het resultaat van een verbouwing, die het MCA in staat stelt het aantal nieuwe diensten uit te breiden. Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) zal vanaf deze locatie, naast de al bestaande diabeteszorg, tevens medische diagnostiek, zorg aan patiënten met een stabiele hartaandoening en orthopedische zorg bieden.

Diagnostiek
Op 1 november wordt de diagnostiek balie geopend. Vanaf die datum kunnen patiënten bloed laten prikken en ECG's laten maken in MCA. Minder mobiele patiënten hoeven niet meer persé naar het azM te reizen. Het azM wil met deze extra balie de patiënten van West-Maastricht van dienst te zijn.

Hartpatiënten
Het gaat hierbij om zorg voor hartpatiënten uit de regio, die in een chronische en stabiele fase van hun aandoening zijn en waarbij de zorg ten dele wordt overgenomen door gespecialiseerde verpleegkundigen. Deze verpleegkundigen begeleiden de patiënten volgens protocol en onder de supervisie van de behandelend specialist. Daarnaast hebben zij met name extra aandacht voor de begeleiding van patiënten in het verminderen van risico's, zoals het terugdringen van het cholesterol en goed medicatie gebruik, en in het verbeteren van levensstijl, zoals stoppen met roken en meer bewegen.

Orthopedie
Een andere nieuwe dienst is een regio-poli orthopedie. Voor de orthopedische ingrepen vervult het azM een functie als regionaal ziekenhuis. Het MCA biedt service én kwaliteit die optimaal aansluit bij de behoeften van de patiënt in Maastricht en Heuvelland. Deze polikliniek is sinds vijf maanden in gebruik en kent tot op heden nog steeds 0 weken wachttijd; meestal kan de patiënt de dag erna al terecht, soms zelfs dezelfde dag.

Met de uitbreiding van de zorg in het MCA zal het azM de oriëntatie op de regio verder vorm geven. Het MCA werkt bovendien nauw samen met de huisartsen. Voor veel patiënten geldt MCA als een station tussen het azM enerzijds en de huisartsenzorg anderzijds. Met de zorg binnen MCA biedt het azM niet alleen academische, complexe zorg, maar ook minder complexe zorg van de hoogste kwaliteit in stad en regio.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Ingezonden persbericht