MINEZ: Verantwoord ondernemen in het buitenland

Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
Woensdag 4 oktober 2006

Verantwoord ondernemen in het buitenland

Nederlandse bedrijven die actief zijn in het buitenland, bijvoorbeeld in opkomende markten zoals China en India, worstelen met vraagstukken op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zij vragen zich af hoe ze internationale standaarden hoog kunnen houden in landen waar de sociale en milieuwetgeving onderontwikkeld is of waar deze niet wordt gehandhaafd. Om ondernemers daarbij te ondersteunen is er een digitale MVO-toolkit samengesteld die een handvat biedt om ook internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

De toolkit, die gebaseerd is op de OESO-Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen, bevat landeninformatie en praktische voorbeelden van ondernemers die erin geslaagd zijn succesvol zakendoen te combineren met zorg voor mens en milieu. Er bestaan zes verschillende versies van de toolkit, voor ondernemen in resp. Brazilië, China, India, Indonesië, Rusland en Zuid-Afrika. Sinds half september zijn ze beschikbaar op www.internationaalondernemen.nl. Op deze site zullen de komende maanden nog verschillende extra tools, zoals stappenplannen en checklists worden gepubliceerd.

De toolkit is tot stand gekomen in opdracht van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Oxfam Novib en uitgevoerd door CREM, de EVD, MVO Nederland, IVAM en Pierre Hupperts Visie&Strategie.

Voor informatie:
www.internationaalondernemen.nl
www.mvonederland.nl

Voor journalisten:
Ruud Stevens of Jelle Wils, persvoorlichting, telefoon (070) 379 64 64, e-mail: j.wils@minez.nl