Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Persbericht

Maastricht, 3 oktober 2006

'Hoge eisen bedrijven oorzaak onvervulbare vacatures'

Bijna de helft van de Limburgse consumenten denkt dat het hoge aantal moeilijk of niet vervulbare vacatures in Limburg veroorzaakt doordat werkgevers te hoge eisen stellen. Bedrijven in de sectoren detailhandel en diensten noemen het vaakst het ontbreken van een goede opleiding. Limburgse bedrijven die exporteren, ervaren vooral concurrentie uit de Euregio en de EU.

Dit blijkt uit de nieuwe Barometer Economie Limburg (BEL). De BEL verschijnt ieder kwartaal en is een initiatief van de beide Limburgse Kamers van Koophandel, L1 Radio & TV en E,til.

Consumenten en werkloosheid
Meer dan negentig procent vindt het een groot maatschappelijk probleem dat er veel werklozen zijn in Limburg terwijl er tegelijkertijd veel vacatures moeilijk of niet vervulbaar zijn. Gevraagd naar de redenen van dit probleem antwoordt een groot aantal dat dit te wijten is aan de te hoge eisen van werkgevers en/of het ontbreken van de juiste ervaring bij werklozen. 'Slechts' een kwart denkt dat te hoge uitkeringen de oorzaak zijn.

Meest genoemde oplossingen zijn:
. Werkgevers moeten de kennis, ervaring en competenties die werklozen hebben sterker mee laten tellen bij het bieden van een baan dan alleen hun diploma's (58%); . Meer scholing voor de juiste baan (56%);
. Kinderopvang goedkoper of gratis maken (41%);
. Uitkering stoppen na het niet accepteren van drie aangeboden banen (35%). Het aantrekken van meer buitenlanders scoort het laagst met één procent.

Bedrijven en werkloosheid
Bedrijven in de detailhandel- en dienstensector hebben dezelfde vragen beantwoordt als consumenten. Ook van hen vindt ruim negentig procent het grote aantal werklozen een groot maatschappelijk probleem in relatie tot de vele moeilijke of niet vervulbare vacatures. Genoemde redenen zijn het ontbreken van een juiste opleiding bij werklozen, het feit dat werklozen niet de juiste ervaring hebben. Meer dan één op de drie ondernemers denkt dat de uitkeringen te hoog zijn.

Meest genoemde oplossingen zijn:
. Meer scholing voor de juiste baan (59%);
. Werkgevers moeten de kennis, ervaring en competenties die werklozen hebben sterker mee laten tellen bij het bieden van een baan dan alleen hun diploma's (58%); . Uitkering stoppen na het niet accepteren van drie aangeboden banen (42%); . Kinderopvang goedkoper of gratis maken (36%).
Ook bij bedrijven scoort het aantrekken van meer buitenlanders het laagst met drie procent.

Volgens de Limburgse Kamers van koophandel benadrukken deze resultaten nog maar eens het grote belang van continue scholing en opleiding van werknemers. Bovendien vinden de kamers dat er een goed systeem dient te komen voor het erkennen van verworven competenties. Immers, door jarenlange ervaring kunnen werknemers relevante en waardevolle competenties en kennis ontwikkelen die niet direct blijken uit de diploma's waarover ze beschikken.

Bedrijven en export
Limburgse ondernemingen in de industrie, bouw en groothandel zijn dit keer vragen gesteld over export. Van deze bedrijven blijkt 59% te exporteren. Ze ondervinden hierbij vooral concurrentie uit de omringende Euregio (71%) en de 25 EU-landen (55%). In de toekomst verwacht men vooral een grotere bedreiging van de export door concurrentie van bedrijven uit China en India.

Ondanks (of dankzij) deze veranderingen en ervaringen zegt 63% van de bedrijven in de industrie, bouw en groothandel te gaan of te blijven exporteren. Degenen die zeggen niet of niet meer te gaan exporteren geven daar als belangrijkste redenen voor: . de thuismarkt is groot genoeg;
. het product of de dienst leent zich niet voor export.

Voor de Kamer van Koophandel ziet men eerder een rol weggelegd om te helpen bij het leggen van contacten in het buitenland dan bij het helpen van het ontwikkelen van het exportplan.

Om bedrijven te helpen bij het leggen van internationale contacten organiseren de Limburgse Kamers van Koophandel al sinds vele jaren handelsmissies, spreekdagen, businessmeetings en contactdagen. Ook beschikken ze over diverse internationale businessclubs en zijn ze nauw betrokken bij de Export Sociëteit Limburg.

Daarnaast voeren de kamers de subsidieregeling PSB (Programma Starters op Buitenlandse markten) uit. Deze regeling heeft tot doel MKB-bedrijven die over geen of weinig exportervaring beschikken, te ondersteunen bij het betreden van een nieuwe of praktisch nieuwe buitenlandse markt. Meer informatie is te vinden op www.kvk.nl.

Einde persbericht


Kamer van Koophandel Zuid-Limburg