Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 oktober 2006


Vragen van de leden Kalsbeek en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en Onderwijs, Cultuur en Media


over De Gouden Kooi van Talpa


1.

Hebt u kennisgenomen van het feit dat een vrouw van 32 jaar minimaal een jaar lang niet zal zorgen voor haar twee kinderen van zes en negen jaar, omdat zij gedurende die periode zal deelnemen aan het televisieprogramma 'De Gouden Kooi' van televisiezender Talpa?


2.

Kunnen ouders, die wensen deel te nemen aan een psychologisch experiment zoals plaatsvindt in het programma De Gouden Kooi, verwaarlozing van hun kind worden verweten, conform de definitie van artikel 1:254 van het Burgerlijk Wetboek? (de gronden voor ondertoezichtstelling) Zo nee, waarom niet?


3.

In hoeverre zijn uitspraken zoals gedaan in een landelijk ochtendblad door de moeder waaraan hierboven wordt gerefereerd - dat 'ze het eigenlijk wel fijn vindt om er een jaartje tussenuit te gaan' (...) en dat ze de kinderen wel even zat is: "het zijn ook zulke draken"' - te rijmen met de verantwoordelijkheid van ouders voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van het kind en het bevorderen van de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid ingevolge artikel 1:247 lid 2 BW? Welke rechtsgevolgen moet dit hebben?


4.

Mag de reële mogelijkheid - zoals psycholoog Bram Buunk aangeeft - dat deelnemers last zullen krijgen van seksuele frustratie omdat zij hun partner tijden moeten missen en het feit dat het programma de deelnemers verplicht te slapen met een van de andere deelnemers, in het belang worden geacht van de kinderen van de deelnemende ouders? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mogelijke psychologische effecten heeft dit op de kinderen van de deelnemers?


5.

Vormt het programma voor u aanleiding om de Kinderbescherming op te dragen, de kinderen van deelnemende ouders te beschermen tegen de mogelijke negatieve psychologische gevolgen die deelname van hun ouder op korte of op lange termijn voor hen kan hebben?


'Alles om te 'triggeren.' Talpa programma De Gouden Kooi gericht op conflict' NRC Next vrijdag 29 september.


Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl