VVD


4-10-2006

VVD wil internationaal offensief voor dierenwelzijn

VVD-Tweede Kamerlid Gert-JanOplaat is voor een effectieve, internationale voorbeeldfunctie voor Nederland op het gebied van dierenwelzijn. De mens heeft veel aan het dier te danken in zijn bestaan.

Het dier houdt ons gezelschap, voedt ons, kleedt ons, verricht werk voor ons en speelt een belangrijke rol in onze wetenschappelijke medische vooruitgang (zoals bijvoorbeeld in de strijd tegen AIDS en kanker).

De VVD wil deze voorbeeldfunctie bereiken door een diervriendelijke meerwaarde van het product zonder door te schieten in regelgeving, waardoor Nederlandse veehouderijen verdwijnen naar dieronvriendelijke landen. De VVD pleit voor Europese, maar liever nog in breder internationaal verband, vooruitgang voor het dier. Een strijd waar een lange adem voor nodig is, maar die uiteindelijk wél doeltreffend zal blijken te zijn en overigens op verschillende punten al is geweest. Er zíjn reeds vele voorbeelden van Europees gezette stappen voor dierenwelzijn. Onder andere het verbod op de legbatterij, waardoor de leefruimte van de kip aanzienlijk is vergroot. Het Europese non-vaccinatiebeleid, waardoor veel vee bij dierziekten onnodig is afgemaakt, staat op de helling. Hoog op de Europese agenda staat dankzij de VVD-strategie een verbod op onverdoofd castreren van biggen.

Het dierenwelzijnsvraagstuk is, behalve aan morele overwegingen, onderhevig aan economische wetten; aan internationale vraag en aanbod; aan productiekosten-gerelateerde omstandigheden; aan handelsverdragen die verder reiken dan dierlijke producten et cetera. Concreet houdt dit in dat overmatige nationale regelgeving in een land als Nederland leidt tot een stijging van productiekosten, zodat de concurrentiepositie niet langer houdbaar is. Dit resulteert in verplaatsing van productie naar landen met minder regelgeving en met minder aandacht voor dierenwelzijn. De realiteit is evenwel nog steeds dat vraag naar betaalbare dierlijke producten zal blijven bestaan. Immers, de burger die diervriendelijke productie wenst, is in zeer ruime meerderheid tegelijk de consument die voor de `kiloknaller' in de supermarkt gaat. We exporteren en vergroten in dat geval dus het probleem voor dieren. We importeren vervolgens producten, die dieronvriendelijker zijn dan onze huidige producten. Dit gaat niet alleen ten koste van onze nationale economie; de grootste verliezer is, zelfs internationaal gezien, het dier. De VVD verzet zich tegen dit scenario.

4 oktober 2006

Gert-Jan Oplaat: g.oplaat@tweedekamer.nl