Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus92083506
Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 GE9208
www.szw.nl

Contactpersoon Uw brief Doorkiesnummer Ons kenmerk AI/CB/2006/78090 E-mail Datum 3 oktober 2006

Onderwerp Eindverslag inspectieproject Praktijklokalen
Metaaltechniek

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het AI-inspectieproject Praktijklokalen Metaaltechniek. De inspecties zijn in de periode van 1 oktober 2005 tot en met 28 februari 2006 uitgevoerd in scholen van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO) en de Beroeps- en Volwasseneneducatie. Geïnspecteerd is op de onderwerpen machineveiligheid en toezicht.

De aanleiding voor het project waren de zorgwekkende resultaten de inspecties die in 2002/2003 zijn uitgevoerd in lokalen, waar hout wordt bewerkt. Er kwamen signalen uit het onderwijsveld dat ook de arbeidsomstandigheden in andere praktijklokalen onvoldoende zijn. De risico's van machines waarmee metaal wordt bewerkt zijn behoorlijk groot. Je kunt geraakt worden door snel draaiende of met grote snelheid vallende delen van de machine. De risico's zijn extra groot als leerlingen van 14 tot 19 jaar in een leersituatie aan de machines worden gezet. Onervarenheid, onachtzaamheid en afleiding liggen dan op de loer. Te denken valt aan de kantbank, draaibank, boormachine, excenterpers en freesmachine.

In de voorliggende rapportage worden de inspectieresultaten gepresenteerd, deze zijn representatief voor de sector. Uit de resultaten rijst een zorgelijk beeld als het gaat om de machineveiligheid. In totaal zijn 761 overtredingen vastgesteld bij 240 instellingen. Het grootste deel van deze overtredingen betrof het ontbreken van beschermingen op bewegende delen van machines. Eenzelfde beeld werd enkele jaren geleden aangetroffen in de lokalen houtbewerking.

De overtredingen zijn inmiddels met grote inzet door de betrokken instellingen opgeheven. Veelal werden al tijdens de inspecties de nodige afschermingen aangebracht. Het toezicht op de handelingen aan de machines lijkt voldoende te zijn.

Ons kenmerk AI/CB/2006/

De Arbeidsinspectie zal de resultaten bespreken met de organisaties in het onderwijs om te komen tot verbeteringen. Voorlichting door de organisaties over de veiligheidsrisico's aan "niet weters" blijft nodig. De leerlingen zijn de werknemers van de toekomst en het is zaak om hen ook qua veiligheid daar goed op voor te bereiden. De verbreding van het takenpakket in het VMBO kan ook gevolgen hebben op de risico's waaraan leerlingen worden blootgesteld in een praktijklokaal. Daarom is aandachtspunt dat er op de leerlingen voldoende toezicht wordt gehouden.

Gelet op de resultaten van deze inspecties, de inspecties in de lokalen houtbewerking van enkele jaren geleden en het masterplan veiligheid, milieu en hygiëne dat de sector van het VMBO in voorbereiding heeft voor alle technieklokalen is de Arbeidsinspectie voornemens om in alle technieklokalen van het VMBO en de BVE inspecties uit te voeren.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

---