Socialistische Partij

Budget alternatieven voor proefdieren moet omhoog

04-10-2006 * Het budget voor het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven moet worden verdubbeld, bepleit SP-Kamerlid Krista van Velzen. De onderzoeksgelden zijn al jaren gelijk gebleven terwijl de vraag naar proefdieren toeneemt.

Van Velzen Van Velzen: "Ik vind dat het bedrijfsleven dat proefdieren gebruikt mee moet betalen aan het onderzoek naar alternatieven. Ik dien amendementen in bij de komende begrotingsbehandeling want we moeten niet alleen praten over dierwelzijn, maar ook de regering en bedrijven dwingen geld vrij te maken voor onderzoek."

Europese regelgeving op het gebied van chemicaliën zal in de toekomst alleen maar meer proefdieren het leven kosten; er wordt een toename van 1 miljoen proefdieren per jaar verwacht. SP-europarlementariër Kartika Liotard wist de afgelopen weken op Europees niveau al meer geld los te peuteren voor onderzoek naar alternatieven. Van Velzen wil nu dat de betrokken Nederlandse ministeries hun steentje gaan bij dragen.

In Nederlandse laboratoria worden jaarlijks ruim 630.000 proefdieren gebruikt. Het kabinet had als doelstelling het aantal dierproeven van ruim 620.000 in 2003 terug te brengen tot 600.000 in 2010. "Tot op heden is er echter sprake van een stijging in plaats van een daling en de regering kijkt slechts pasief toe," concludeert Van Velzen, die hoopt dat de Kamer met aanvaarding van haar amendementen het kabinet alsnog aan het werk zet.