Gemeente Amsterdam



Postbus 202 Directie Communicatie

Persbericht
Datum 4 oktober 2006Kenmerk 140

Onderzoek Amsterdam rond Probo Koala voor 1 december afgerond

Het onafhankelijke onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam rond het schip de Probo Koala is voor 1 december 2006 afgerond. Dit hebben wethouders Vos (Milieu) en Asscher (Haven) vandaag bekend gemaakt. De onderzoekscommissie bestaat uit de heren J.H.B. Hulshof en C.J. van den Driest.

Mr. J.H.B. Hulshof is voormalig plaatsvervangend voorzitter van de Milieukamer van de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State en deskundig op het gebied van Milieurecht en Internationaal Zeerecht. Drs. C.J. van den Driest, onder andere oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak BV, heeft brede ervaring in het internationale bedrijfsleven en specifieke kennis van terminals voor op- en overslag van vloeibare ladingen. Daar waar nodig zullen zij andere deskundigheid inschakelen.

Het onderzoek zal antwoord moeten geven op de volgende vragen:

I. Had het op de weg gelegen van de betrokken autoriteiten te verbieden dat het geloste deel van het afval zou worden teruggestort in de Probo Koala?

II. Waren er voor de betrokken diensten, binnen de huidige wet- en regelgeving, mogelijkheden om het vertrek van de Probo Koala met het afval te verhinderen?

III. Voldeed de werkwijze van de betrokken Amsterdamse (inspectie)diensten, en de samenwerking van de Amsterdamse diensten met andere betrokkenen?

Het onderzoek is inmiddels van start gegaan.

Pb- 140