Consumentenbond

Onderzoek Consumentenbond: een 10 voor het St. Antonius Ziekenhuis 4 oktober 2006
Kind niet altijd centraal bij `knippen' van amandelen

Niet elk ziekenhuis gaat bij het `knippen' van amandelen even kindvriendelijk te werk. De onderlinge verschillen zijn groot, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond en de Vereniging Kind en Ziekenhuis. Twaalf van de honderd ziekenhuizen scoren onvoldoende, 45 verdienen het predikaat `zeer goed'. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein komt met het cijfer10 als beste uit de bus. Voor het eerst wordt die maximale score bij een onderzoek naar de patiëntgerichtheid van ziekenhuizen toegekend.

Omdat voor het eerst de maximale score van 100 punten werd behaald, trakteren de Consumentenbond en de Vereniging Kind en Ziekenhuis het St. Antonius Ziekenhuis op taart. Dat gebeurt donderdag 28 september om 10.00 uur. Pers is van harte welkom.

Het `knippen' van de amandelen is een van de meest gangbare operaties bij kinderen. Jaarlijks worden bij circa 35.000 kinderen de neus- en/of keelamandelen verwijderd. Voor de veelal jonge kinderen is het erg belangrijk dat zij hun ouders tot aan de narcose en direct bij ontwaken kunnen zien. Dat aspect speelt een belangrijke rol bij het onderzoek, net als de informatievoorziening en de beschikbaarheid van een kinderafdeling.

Bij vijf ziekenhuizen mogen ouders niet bij het toedienen van de narcose aanwezig zijn. Bij het ontwaken is dat bij 26 ziekenhuizen niet toegestaan. In ongeveer de helft van de (ééndaagse) opnames liggen de kinderen voor en na de behandeling op een afdeling met volwassenen en in 29 ziekenhuizen worden de patiëntjes niet verpleegd door kinderverpleegkundigen. Daarnaast schieten 32 ziekenhuizen tekort op het gebied van informatie over pijnbestrijding. Door al deze factoren wordt een operatie voor het kind onnodig zwaar. Bij het Medisch Centrum Parkstad (locatie Brunssum) en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland) is het `knippen' van amandelen het minst kindgericht. Zij eindigen respectievelijk als laatste en voorlaatste.

Sinds vorig jaar doet de Consumentenbond regelmatig onderzoek naar de patiëntgerichtheid van medische behandelingen. Eerder werd onder meer gekeken naar de behandeling van diabetes, incontinentie en spataderen.