Gemeente Ede

nummer 196 / Ede, 3 oktober 2006

Gemeente bouwt tijdelijke gymzaal Kernhem

De gemeente Ede bouwt een tijdelijke gymzaal in de wijk Kernhem. De hal komt aan de Braamberg en is bedoeld voor het gymnastiekonderwijs van de basisscholen in de wijk.

Eind 2005 trok een aantal bewoners van de Kernhem bij de gemeente aan de bel over de locatie van het gymonderwijs van scholen in Kernhem. In het voorzieningencluster dat de gemeente wil bouwen tussen de wijken Veldhuizen A en Kernhem is een sporthal gepland. Die sporthal gaat ook gebruikt worden voor het bewegingsonderwijs van basisschoolleerlingen. Maar zolang deze hal er nog niet staat, lopen de scholieren naar een gymzaal in Veldhuizen A. Hiervoor moeten zij onder meer de N224 oversteken. De bewoners vinden de route naar Veldhuizen te gevaarlijk én zijn van mening dat lopen van de ene wijk naar de andere te veel kostbare onderwijstijd in beslag neemt. Het gemeentebestuur zegde hierop toe een oplossing voor beide problemen te zoeken. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue, de bouw van een tijdelijke gymzaal vonden bewoners en het college de beste optie.

De tijdelijke gymzaal wordt gebouwd aan de Braamberg, naast de NUON-centrale. De zaal wordt overdag gebruikt voor het gymnastiekonderwijs. s Avonds kunnen ook anderen in de zaal sporten.

De gemeente wil snel met de bouw beginnen. Voorbereidende werkzaamheden beginnen in de week van 16 oktober aanstaande. De bouw van de zaal zelf start in de week van 13 november. Het bouwverkeer rijdt via de Doesburgerdijk. De bouw van de zaal zelf duurt ongeveer vijf weken. Dit betekent dat leerlingen van basisscholen in Kernhem na de kerstvakantie in de gymzaal terecht kunnen.

In overleg met de provincie Gelderland wordt ook de oversteektijd van de voetgangersoversteek van de Laarwoud met de N224 verlengd. De provincie installeert deze maand een speciale radardetector die ervoor zorgt dat het licht langer op groen blijft als meer voetgangers tegelijkertijd oversteken.