Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Evaluatie/tussenstand van het assessment voor buitenlands gediplomeerden

Kamerstuk, 4-10-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/BO-2718701

4 oktober 2006

Zoals ik in het AO arbeidsmarkt van 1 juni heb toegezegd, bericht ik u hierbij over de tussenstand van het assessment voor buitenslands gediplomeerden volksgezondheid. Inmiddels naderen de toetsen voor de tandartsen en verpleegkundigen hun voltooiing. De start van de assessment-procedure voor deze beroepsgroepen is gepland voor begin 2007.

Van de assessment-procedure voor artsen zijn alle kennis- en vaardighedentoetsen nu eenmaal afgenomen. Dit betrof een groep van vijf personen. De tweede groep (tien personen) is bezig, een derde groep start dit jaar nog. Tot nu toe nemen er minder artsen aan deel dan verwacht. Dit past in de algemene trend van een snel teruglopende immigratie. Het projectteam dat zich met de ontwikkeling van de kennis- en vaardighedentoets nieuwe stijl bezighoudt, evalueert de eerste drie cycli van het toetssysteem om indien nodig te kunnen bijsturen. In de eerste twee cycli is veel aandacht uitgegaan naar de communicatie met de deelnemers. Dit heeft ondermeer geresulteerd in het aanbieden van proeftoetsen en informatiesessies. Ook is op de website informatie over studiemateriaal en het beschikbare cursusaanbod geplaatst. De normstelling van de toetsen en de criteria voor het gerichte studieadvies worden aan de hand van de ervaringen van de eerste cycli zo nodig nog bijgesteld.

Daarnaast heb ik besloten tot het uitbesteden van de evaluatie van deze nieuwe procedure. Deze is daartoe in twee delen gesplitst: een quickscan om op korte termijn mogelijke knelpunten te kunnen wegnemen en daarna in principe een longitudinaal onderzoek. In eerste instantie zal alleen voor de quickscan een opdracht worden verleend. Of er uiteindelijk tot een longitudinaal onderzoek wordt besloten, kan dan mede op basis van de uitkomsten van deze scan en de instroom beslist worden.

Vanuit de Tweede Kamer is specifiek aandacht gevraagd voor de financiële lasten voor de betrokkenen. Tot nu toe zijn de kosten voor de toetsen door de deelnemers niet genoemd als belemmering voor de deelname. Naast betaling door de betrokkene zelf heeft ook betaling plaatsgevonden door werkgevers en in een enkel geval ook door de sociale dienst.
De toets kan standaard in twee termijnen betaald worden. Daarnaast bestaat in individuele gevallen de mogelijkheid in meer termijnen te betalen. Er wordt dan een contract met de betrokkene gesloten. Ik ben niet voornemens een speciale tegemoetkoming in de kosten te regelen. Een arts moet in staat zijn een investering van 2200 euro terug te verdienen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst