Gemeente Den Haag

oktober 2006
Steeds meer bewoners werken aan een leefbare en veilige wijk (4 oktober)

Beleidskader Bewonersinitiatieven Veiligheid

De afgelopen jaren is het aantal bewonersinitiatieven in de sfeer van veiligheid sterk toegenomen.
Steeds meer bewoners(groepen) spannen zich in voor een leefbare en veilige wijk. Momenteel zijn in ruim dertig projecten meer dan 700 vrijwilligers actief die rond 30.000 uur per jaar op straat surveilleren. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid en de veiligheid in de stad. De vele vrijwilligers geven zo op een inspirerende manier een praktische invulling van het concept "burgerschap" dat een van de belangrijkste rode draden in het nieuwe collegeprogramma is.

De initiatieven zijn ontwikkeld met gebruikmaking van verschillende beleids- en financieringskaders. Daardoor zijn er verschillen in subsidiëring, facilitering en ondersteuning ontstaan. Vanuit de ontstaansgeschiedenis van de initiatieven zijn die verschillen verklaarbaar. Maar inhoudelijk zijn ze in veel gevallen niet meer goed uit te leggen.

Het college van B&W heeft daarom een Beleidskader Bewonersinitiatieven Veiligheid opgesteld. Doel daarvan is voor de periode 2007-2009 het beleid ten aanzien van deze bewonersinitiatieven te stroomlijnen. Ook wordt de financiering van de initiatieven voor de komende drie jaar (2007, 2008 en 2009) geregeld.

De Bestuursdienst van de gemeente wordt voor bijna alle initiatieven verantwoordelijk. Uitzondering hierop vormen de Buurtvaders, waarvoor OCW de verantwoordelijke gemeentelijke dienst blijft. Via de invoering van een normkostensystematiek wordt meer eenheid gebracht in de facilitering van de initiatieven. Verder krijgen de initiatieven (binnen de normbedragen) meer keuze- en bestedingsvrijheid. Tegelijkertijd worden er prikkels gegeven voor samenwerking met andere initiatieven en met bewonersorganisaties. De vorming en opleiding van de vrijwilligers krijgt een nieuwe impuls.

Voor de uitvoering van het Beleidskader stelt het college voor de driejarige periode 2007-2009 in totaal 0,9 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag komt ten laste van het grotestedenbeleid (Brede Doeluitkering sociaal, integratie en veiligheid).

In 2009 wordt het Beleidskader geëvalueerd, waarbij ook de wijze van financiering in 2010 en volgende jaren betrokken wordt.