De Nederlandse Bank


Publicatie DNB Workingpaper: Global Risk, Investment and emotions

Nieuwsbericht
Datum 04/10/2006

Hoe nemen mensen investeringsbeslissingen met risico? In hoeverre laten zij zich leiden door emoties?

Dit is onlangs onderzocht door Ronald Bosman van de Nederlandsche Bank (divisie Financiële stabiliteit) en Frans van Winden Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek is belangrijk om meer inzicht te krijgen in de fundamenten van het economische gedrag. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in DNB Workingpaper 112, met als titel 'Global Risk, Investment and Emotions'.

Experiment
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van een experiment waarbij de deelnemers een beginkapitaal kregen dat ze veilig of risicovol konden beleggen. Behalve kans op winst, was er ook kans op verlies.

Centraal stonden twee vragen:

* Hoe reageren investeerders op zogeheten globale risico´s? Hierbij gaat het om risico´s die onafwendbaar zijn, en zowel de veilige als de risiconemende investeerders treffen. Denk bijvoorbeeld aan financiële crises of dreigende terreuraanslagen.
* Maakt het uit of investeerders investeren met zelf verdiend kapitaal of met kapitaal dat hun ter beschikking is gesteld? Belegt de eigenaar-directeur van een kleine onderneming anders dan de manager die een budget ter beschikking heeft gekregen?

Conclusies
Uit het experiment blijkt dat de proefpersonen in tijden van globale risico's gemiddeld 15% minder investeren in risicovolle projecten. Hierbij spelen vooral emoties als angst en ongerustheid, die aanzetten tot risicomijdend gedrag. Bij grote globale risico´s spelen ook andere emoties als boosheid en irritatie. Deze emoties leiden juist tot het nemen van meer risico´s.

Verder blijkt dat werken voor het beginkapitaal van invloed is op het investeerdersgedrag. Investeerders die zelf hebben gewerkt voor hun beginkapitaal investeren gemiddeld 15% minder in risicovolle projecten. Als deelnemers moeite hebben gedaan voor het beginkapitaal, zijn zij meer betrokken bij dat kapitaal (ego-betrokkenheid). Dan vinden zij het erger als het geïnvesteerde bedrag verloren gaat.

Links

DNB Working Papers