Stork Groep NV

Stork vraagt getuigenverhoor Centaurus en Paulson

In verband met vermoeden overtreding Wet Melding Zeggenschap

Stork N.V. heeft vandaag de Rechtbank te Amsterdam verzocht een voorlopig getuigenverhoor te gelasten naar de gedragingen van haar grootaandeelhouders Centaurus Capital Ltd. en Paulson & Co. Inc. Met het getuigenverhoor wil Stork het vermoeden laten onderzoeken of Centaurus en Paulson de Wet Melding Zeggenschap in ter beurze genoteerde vennootschappen 1996 (WMZ) hebben overtreden.

De WMZ beoogt transparantie en tracht te voorkomen dat aandeelhouders ongemerkt samen kunnen optrekken om beslissingen te beïnvloeden of controle te krijgen. Indien de WMZ inderdaad zou zijn overtreden dan zijn de belangen van de huidige en voormalige aandeelhouders geschaad. Deze aandeelhouders hebben mogelijk beleggingsbeslissingen genomen zonder kennis te hebben van een eventueel gemeenschappelijk beleid van Centaurus en Paulson.

Naar aanleiding van de diverse uitingen en gedragingen van Centaurus en Paulson is bij Stork het vermoeden gerezen dat de noodzakelijke WMZ-melding door deze twee aandeelhouders te laat is gedaan. Het doel van het voorlopige getuigenverhoor is te onderzoeken of dit ook daadwerkelijk zo is. Na afloop van het getuigenverhoor beslist Stork of zij de juridische procedure daadwerkelijk zal doorzetten.

Centaurus en Paulson hebben door middel van brieven van hun advocaat aan Stork en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangegeven op 6 september 2006 een protocol te hebben getekend, waarin zij zijn overeengekomen om hun stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van Stork gezamenlijk uit te oefenen. Echter, de vraag is gerezen of Centaurus en Paulson niet veel eerder (mondeling) overeen zijn gekomen om gezamenlijk op te trekken. Zo hebben zij in brieven van 6 februari en 18 juli aangegeven hun wensen gestalte te geven door uitoefening van hun gezamenlijke stemrecht. Indien dit inderdaad zo is, dan hadden zij dat eerder moeten melden bij de AFM.

In het verzoekschrift heeft Stork een eerste lijst met te horen getuigen opgenomen. Deze lijst kan naar aanleiding van de verhoren, die openbaar zijn, nog worden uitgebreid. Naast het voorlopige getuigenverhoor is het voor Stork juridisch noodzakelijk om Centaurus en Paulson te dagvaarden om haar rechten veilig te stellen. De WMZ verplicht Stork tot dagvaarding over te gaan binnen drie maanden nadat het bedrijf kennis heeft genomen of heeft kunnen nemen van de vermoedelijke overtreding van de WMZ. Achteraf bezien moet dit moment in juli zijn geweest, omdat de twee aandeelhouders zich toen opnieuw samen bij Stork hebben gemeld.

Conform de WMZ heeft Stork haar vermoeden dat er sprake is van een onjuiste melding ook onder de aandacht gebracht van de AFM. Stork is verplicht dit te doen, omdat het nalaten van het melden van een vermoeden van overtreding van de WMZ op zich een economisch delict is.

Informatie voor de pers:
De volledige tekst van het verzoekschrift is te vinden op de website van Stork: www.stork.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

De Brauw Blackstone Westbroek
Mr R.M. Hermans, advocaat van Stork
Tel.: 020-5771 863

Stork N.V.
Dick Kors
Tel.: 035 - 695 75 75

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14