Socialistische Partij

Van Bommel: Wim Kok ongeschikt voor Raad van Wijzen EU

04-10-2006 * Kamerlid Harry van Bommel vindt oud-premier Wim Kok (PvdA) ongeschikt voor de Raad van Wijzen die gaat praten over de toekomst van de EU en de Europese grondwet. Van Bommel: "Kok is het symbool van het oude Europa. Tegen die EU heeft de bevolking een glashard NEE gezegd."

Weet waar je ja tegen zegt Afgelopen weekend kwam in Rome een groep oud-premiers en (oud-)eurocommissarissen bijeen om te praten over de toekomst van de EU na het Franse en Nederlandse `nee' tegen de Europese grondwet. Oud-premier Wim Kok heeft ook deelname toegezegd aan deze groep. Van Bommel heeft de minister van Buitenlandse Zaken hierover om opheldering gevraagd omdat Kok volgens Van Bommel volstrekt ongeschikt is: "Oud-premier Kok is een vertegenwoordiger van het oude Europa. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de invoering van de euro en voor het vasthouden aan de Lissabon-agenda, waarmee de EU in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld zou moeten worden."

Van Bommel: "Ik vraag me sowieso af wat de betekenis is van zo'n praatclub van oude hotemetoten die functioneert zonder enige democratische controle. Het `nee' van de Nederlandse bevolking tegen de Europese grondwet legde de kloof met de burgers bloot. Een van de lessen die de politiek hieruit heeft getrokken was dat er beter geluisterd moest worden naar de burgers. Het gesprek over de toekomst van de EU moet dus niet in de Europese achterkamertjes worden gevoerd."