Ingezonden persbericht


ANTI-ROOK GENEESMIDDEL CHAMPIX(TM)
GOEDGEKEURD IN EUROPA

Combinatie van medicijn en begeleidingsprogramma
vergroot kans op langdurig stoppen

Capelle a/d IJssel, 4 oktober 2006 - Vandaaag is bekend gemaakt dat Champix(TM) (varenicline), een nieuw geneesmiddel ontwikkeld voor mensen die willen stoppen met roken, is goedgekeurd door de Europese Commissie. Stoppen met roken is voor veel rokers erg lastig. Goede begeleiding kan een belangrijke bijdrage leveren aan het succesvol stoppen met roken. Daarom is Champix straks bij de huisarts op recept verkrijgbaar in combinatie met een individueel intensief begeleidingsprogramma, dat speciaal is ontwikkeld om rokers te helpen bij het stoppen. Op dit moment is Champix nog niet verkrijgbaar in Nederland.

'Champix biedt een nieuwe en unieke behandelingsmogelijkheid die speciaal is ontwikkeld om mensen te helpen om te stoppen met roken,' aldus dr. Michael Berelowitz van Pfizer. 'De meeste rokers blijven roken niet omdat ze dat willen, maar omdat ze verslaafd zijn aan de nicotine in de tabak. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van een begeleidingsprogramma en behandeling met medicijnen vaak veel effectiever en goedkoper is dan pogingen om zonder hulp te stoppen. Om hierop in te spelen biedt Pfizer niet alleen een nieuwe medicamenteuze behandelmethode aan, maar ook een programma op maat voor gedragsondersteuning, dat is ontwikkeld om rokers te helpen bij het stoppen.'

Alleen al in Europa sterven elk jaar meer dan 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van aan het roken gerelateerde ziektes. Maar niet alleen de menselijke tol is hoog, er zijn ook aanzienlijke sociale en economische kosten verbonden aan roken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in 2010 de jaarlijkse kosten van rookgerelateerde ziektes wereldwijd $ 500 miljard zullen bedragen, waarvan $ 165 miljard voor rekening van Europa is.

Champix, ontdekt en ontwikkeld door Pfizer, is specifiek bedoeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Het is werkzaam doordat de behoefte van de roker aan een sigaret wordt verminderd en doordat de ontwenningsverschijnselen van nicotine worden verlicht. Bovendien kan het geneesmiddel ervoor zorgen dat het gevoel van voldoening dat met roken wordt geassocieerd minder is als de persoon een sigaret rookt tijdens de behandeling.

De goedkeuring van varenicline werd voorafgegaan door een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma dat vier grote onderzoeken omvatte waarbij circa 4.000 rokers betrokken waren. De deelnemers rookten gemiddeld ongeveer 21 sigaretten per dag gedurende gemiddeld 25 jaar. In twee identiek opgezette onderzoeken was de kans dat patiënten die een twaalfweekse kuur van varenicline (tweemaal daags 1 mg) kregen stopten met roken bijna vier keer zo groot als voor patiënten die een placebo kregen en bijna twee keer zo groot als voor patiënten die bupropion SR (tweemaal daags 150 mg) kregen, aan het einde van de twaalfweekse behandeling.1 Deelnemers aan deze onderzoeken ontvingen ook informatiemateriaal en hadden een kort motiverend gesprek tijdens elk bezoek aan het ziekenhuis in het kader van het onderzoek. De patiënten werden na afloop van de behandeling nog 40 weken gevolgd. Na één jaar was ongeveer één van de vijf patiënten die de twaalfweekse kuur van varenicline kregen nog steeds gestopt met roken. Een afzonderlijk onderzoek onder de patiënten die varenicline toegediend hadden gekregen en gestopt waren aan het eind van de twaalf weken toonde aan dat nog een twaalfweekse kuur van varenicline de kans op langdurig stoppen met roken vergroot.

Uit onderzoeken blijkt dat varenicline over het algemeen goed wordt verdragen en dat het aantal afgebroken behandelingen vergelijkbaar was met de placebogroep (11,4% voor varenicline versus 9,7% voor de placebo). De meest voorkomende bijwerkingen waren misselijkheid, abnormale dromen, hoofdpijn, slapeloosheid, constipatie, gasvorming en braken.