Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting


Den Haag, 4 oktober 2006


PvdA'er Harm Evert Waalkens blijft Dierenbeschermer van het Jaar


PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens houdt zijn titel van Dierenbeschermer van het Jaar. De Dierenbescherming heeft Waalkens vorig jaar op Werelddierendag deze onderscheiding gegeven vanwege zijn verdiensten voor het dierenwelzijn, als Kamerlid én als biologisch veehouder. Waalkens is vereerd dat hij de titel langer mag voeren, maar hoopt vooral dat er hierdoor meer aandacht komt voor dierenwelzijn.


Vandaag (Dierendag) is hij weer aanwezig bij de lintjesregen van de Dierenbescherming waar alle vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. Waalkens: "Als je ziet hoeveel mensen zich in hun vrije tijd inzetten voor de dierenambulance, opvang van verwaarloosde dieren of het werk op een kinderboerderij, dan snap je niet dat dierenwelzijn niet veel meer politieke aandacht krijgt. De afgelopen jaren waren echt tranentrekkend: dit kabinet is het met stip het meest dieronvriendelijke."


Waalkens hoopt dat bij de formatie van een nieuw kabinet dierenwelzijn wél hoog op de agenda staat. De PvdA wil onder andere dat dierenbeulen strenger gestraft worden, dat nertsenfok verboden wordt, dat dierproeven voor cosmetica worden verboden en dat de landbouw overschakelt van bio-industrie naar diervriendelijke veehouderij. Mensen die dieren verwaarlozen of mishandelen mogen wat de PvdA betreft nooit meer een huisdier hebben.


Waalkens: "Het gaat bij dierenwelzijn om het smeden van meerderheden. Goede voorstellen zijn de laatste jaren keer op keer gesneuveld doordat CDA, VVD en LPF elke keer vóór de bio-industrie en tegen het dier stemden."