Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 oktober 2006


Vragen van de leden Van Dijken en Dijksma (beiden PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat


over de hoogte van treinperrons in Groningen en Friesland


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht van RTV Noord op 3 oktober 2006 over de vertraging in het verhogen van de perrons voor Arriva-treinen in Groningen en Friesland?


2. Voldoet de gekozen perronhoogte in Friesland en Groningen aan de norm die gekozen is in het implementatieplan toegankelijkheid spoor?


3. Heeft Prorail een toezegging gedaan om de perrons nog in 2006 te verhogen om de toegankelijkheid van het nieuwe materiaal van Arriva optimaal te laten zijn? Zo neen, wat is dan toegezegd?


4. Klopt het dat de ontoegankelijkheid van de treinen vergroot is doordat Arriva te hoge treinen heeft besteld na onduidelijke informatie van Prorail?


5. Klopt het dat een geldtekort van 8 miljoen euro ervoor zorgt dat de verhoging van de perrons een jaar langer gaat duren dan aanvankelijk gedacht werd en toegezegd was?


6. Bent u ook van mening dat te lage perrons een gemiste kans zouden betekenen voor het toegankelijke nieuwe materiaal dat Arriva voor 100 miljoen euro heeft aangeschaft?


7. Wilt u zich inzetten voor het naar voren halen van de extra investering van 8 miljoen euro, zodat de toegankelijkheid van het openbaar vervoer snel verbeterd kan worden?