Ingezonden persbericht


Persbericht - 4 oktober 2006

Nederland niet neutraal tijdens Eerste Wereldoorlog

AMSTERDAM, 4 oktober 2006 - Naar alle waarschijnlijkheid heeft koningin Wilhelmina voor het eind van de Eerste Wereldoorlog de Duitse keizer Wilhelm II asiel aangeboden. Dat blijkt uit een nieuw ontdekt document, waarover Elsevier deze week bericht.

Officieel was Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal maar die neutraliteit was omstreden. Zo meenden de Belgen dat Nederland zich te pro-Duits gedragen had en wilden in dat verband bij de vredesbesprekingen aanspraak maken op Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen.

Dr. Paul Schulten, classicus en militair historicus, heeft in Franse militaire archieven een document aangetroffen waaruit naar voren komt dat koningin Wilhelmina minstens een maand voor de komst van de keizer daarvan op de hoogte was. Hij bericht daarover in Elsevier.

Het document is van 10 oktober 1918, een maand voor het eind van de Eerste Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina schreef in haar autobiografie Eenzaam maar niet alleen dat zij pas nadat de oorlog was beëindigd op de hoogte was gesteld van de komst van de keizer.

De Franse militaire attaché in Den Haag meldt in het document dat het Nederlandse hof de burgemeester van Oldenzaal onder geheimhouding heeft opgedragen om 40 koffers van het Duitse keizerlijk hof door te sturen naar 'kasteel Graaf Bentink'.

Een maand later, op 10 november 1918, kwam de Duitse keizer naar Nederland en kreeg aanvankelijk onderdak op het kasteel van graaf Bentinck in Amerongen om uiteindelijk te belanden in huis Doorn in Doorn waar hij in 1941 overleed.

Het document is als pdf op de website van Elsevier te raadplegen. Via het secretariaat van Elsevier valt ook contact op te nemen met dr. Paul Schulten, auteur van het artikel in Elsevier.