Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 oktober 2006

Popsurprise! Versterking popmuziek in Alkmaar

Het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 kent hele specifieke doelstellingen, o.a. op het gebied van de popmuziek. In dit kader is het projectplan 'Popsurprise' ontwikkeld, een bijzonder plan dat geïnitieerd is door de gemeente Alkmaar ter stimulering van het popklimaat in Alkmaar. Popsurprise is bijzonder omdat het in gezamenlijkheid is ontwikkeld met alle spelers in het Alkmaarse popwerkveld. Hiernaast blijft de gemeente Alkmaar zoeken naar nieuwe huisvesting voor Parkhof.

Popsurprise
Popsurprise is een meerjarig programma ten behoeve van de stimulering van de Alkmaarse popmuziek. Het doel van het programma is om meer mensen en vooral jongeren actief en passief te betrekken bij de Alkmaarse popmuziek. Popsurprise richt zich op jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar en de geïnteresseerde popmuziekliefhebber. Het bestaat uit vier onderdelen die in meer of mindere mate met elkaar verweven zijn. De onderdelen zijn klimaatverbetering, kwaliteitsverbetering, talentontwikkeling en participatie. Vanuit het actieplan cultuurbereik is tot 2008 E 120.000,- beschikbaar gemaakt.

Klimaatverbetering: Popsurprise richt zich op een verbetering van het Alkmaarse popklimaat door het afstemmen van de verschillende voorrondes van beginnend en onbekend talent van Parkhof, Atlantis en Alkmaar Trots. Kwaliteitsverbetering: Popsurprise biedt aan kwaliteit geselecteerde bands bijzondere aandacht. Zij ontvangen een VIP-cursuspakket op tenminste van één van de drie gebieden: zakelijk, inhoudelijke en technische ondersteuning. Talentontwikkeling: Popsurprise geeft nieuw talent de kans om zichzelf te ontwikkelen en te presenteren. Hiervoor wordt een scholentraject gestart. Participatie: Jongeren zijn belangrijke ambassadeurs voor het project en zij vormen daarom een belangrijk onderdeel van de organisatie.

Parkhof
Gezien het gemeentelijke popbeleid wordt de huisvesting van Parkhof stevig onder de loep genomen. De huidige locatie in het Victoriepark voldoet niet meer aan de milieu eisen en is bouwtechnisch niet goed. Het vergt een forse investering om de huidige locatie op te knappen zodat het voldoet aan alle eisen. Een andere optie is nieuwbouw in het Victoriepark of herhuisvesting van parkhof op andere locatie in de stad (eventueel samen met Atlantis).

In de meerjarenbegroting 2007-2010 is er een investeringbedrag geraamd voor Parkhof van E 2.000.000 (deze begroting moet nog vastgesteld worden door de Raad). Via kern 8 is er momenteel op jaarbasis een exploitatiesubsidie van circa E 177.000,- voor Parkhof. Vanaf 2008 wordt daaraan volgens het nieuwe beleid Collegeprogramma structureel E 50.000,- en vanaf 2009 E 150.000,- toegevoegd.